Wiosenna sałatka
... czyli marzec i kwiecień na talerzu.
![7b.jpg 7b.jpg](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgdbzGUY-3aa3b14.jpg?quality=90&resize=640,427)
- Wyd. Jedność dla dzieci
Propozycja wiosennych pyszności, które łatwo przygotujesz razem z dzieckiem. Przy okazji może to być świetna zabawa i zachęta dla małych niejadków.Przygotuj: kilka liści różnych sałat, kawałek świeżego ogórka, kilka rzodkiewek, pół łyżeczki pokrojonego szczypiorku, dwa jajka ugotowane na twardo, łyżkę oliwy, przyprawy oraz miskę, drewnianą łyżkę, nóż i deskę do krojenia.
![imgAewqfR-8f7bcb1](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgAewqfR-8f7bcb1.jpg?quality=90&fit=261,1067)
Umyj starannie warzywa pod bieżącą wodą. Liście sałaty podziel na mniejsze części. Ogórek pokrój w półksiężyc, a rzodkiewki w plasterki.
Obierz jajka ze skorupek i potnij na plasterki.
Zobacz także
Przygotuj sos z oliwy i przypraw.
Na talerzu ułóż sałatę, ogórek, rzodkiewki i jajka. Posyp sałatkę szczypiorkiem i polej sosem.
Przepis pochodzi z książeczki Joanny Krzyżanek "Cecylka Knedelek", wyd. JEDNOŚĆ, Kielce 2008.