Reklama

Propozycja wielkanocnych pyszności, które łatwo przygotujesz razem z dzieckiem. Przy okazji może to być świetna zabawa i zachęta dla małych niejadków.

Reklama

Przygotuj: marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, kawałek selera, cztery kubki wody, zakwas na żur, dwa laurowe listki, pięć ziarenek pieprzu, sól, ząbek czosnku, dwa suszone grzybki, majeranek, sól, dwa jajka ugotowane na twardo oraz kubek, garnek, łyżkę cedzakową, nóż, deskę do krojenia i obieraczkę do warzyw.

Wydawnictwo JEDNOŚĆ

Umyj starannie warzywa pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Włóż je do garnka, zalej wodą i dodaj sól, ziarenka pieprzu oraz liście laurowe. Gotuj tak długo, aż będą miękkie. Następnie wyjmij warzywa łyżką cedzakową i umieść w miseczce.

Dodaj do wywaru zakwas i jeszcze raz zagotuj zawartość garnka.

Posiekaj jajka. Później wsyp do zupy majeranek i odstaw ją na około piętnaście minut.

Podaj żurek w miseczkach i posyp go posiekanymi jajkami.

Reklama

Przepis pochodzi z książeczki Joanny Krzyżanek "Cecylka Knedelek", wyd. JEDNOŚĆ, Kielce 2008.

Reklama
Reklama
Reklama