GRY
 
 

Marchwianka pomaga na kłopoty z brzuszkiem!

Czy wiesz, że na kłopoty z brzuszkiem u dziecka dobra jest marchwianka? Szczególnie dobrze sprawdza się podczas biegunki. A czy wiesz dlaczego? Wyjaśniamy.

Marchwianka dla dziecka
fot. Fotolia
Marchwianka to lekkostrawna zupa, którą przygotowuje się z gotowanej marchwi. Ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy i pomaga uzupełniać w organizmie elektrolity, utracone przez dziecko podczas biegunki. Marchwianka to zupa dobra już dla niemowląt.

Jak działa marchwianka?

Gotowana marchew dzięki obecnym w niej pektynom działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania z przewodu pokarmowego szkodliwych produktów przemiany materii. Sole mineralne zawarte w przecierze z marchwi (trzeba podawać go dziecku wraz wodą, w której się gotował) uzupełniają składniki, które dziecko traci podczas biegunki
Redakcja poleca: 10 najczęściej popełnianych błędów wychowawczych
Starasz się być świetnym rodzicem, a twój maluch nadal jest niegrzeczny? Czasem warto spojrzeć na siebie, by odkryć, gdzie leży problem...

Jak zrobić marchwiankę?

Aby przygotować marchwiankę dla dziecka z biegunką:
  1. Umyj pół kilograma marchwi, odetnij zielone końce, obierz.
  2. Pokrój marchewkę na plasterki.
  3. Zalej marchewkę litrem wody i gotuj pod przykryciem do miękkości.
  4. Po wystudzeniu zmiksuj zupę i uzupełnij wodą aż do litra.
  5. Dodać do marchwianki trochę soli i jeszcze raz zagotuj.
Zupę dla niemowlaka można podawać łyżeczką lub, jeśli nie chce jeść w ten sposób, butelką ze smoczkiem o szerokim otworze.

Zobacz też: 10 przyczyn braku apetytu u dziecka

Ile można przechowywać zupę z marchwi?

Marchwiankę należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu doby. Można też przyrządzić marchwiankę z purée marchewkowego ze słoiczka, dodając taką samą objętość wody co przecieru. W porozumieniu z lekarzem można dodać do marchwianki łyżeczkę świeżego masła.

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kanapkowe wariacje i inne kuchenne inspiracje

Uwaga! Idzie mróz!