Marmolada z porzeczek i agrestu

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 27 min.

Poziom trudności łatwy

dżem, marmolada, powidła, agrest
fot. © dolphy_tv - Fotolia.com

Składniki

  • 2 kg agrestu
  • 2 kg czarnych lub czerwonych porzeczek
  • 2 kg cukru
  • 2 litry wody

Przygotowanie

Owoce oczyść i umyj w gorącej wodzie. Zagotuj 2 litry wody z dodatkiem cukru i zalej nią owoce w głębokiej patelni lub płaskim  garnku. Smaż na bardzo małym ogniu (ok. 4 godzin) aż do momentu odparowania 1/3 początkowej objętości. Przetrzyj przez sito i zagotuj. Gorącą marmoladę nałóż do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj ok. 10 minut  w piekarniku lub gotując w garnku. 

Jak podawać: Porzeczkowo-agrestowa marmolada jest znakomitym dodatkiem do naleśników, placuszków czy kanapek z białym serem. Nadaje się też na główny składnik glazury do dziczyzny lub drobiu.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy