Masło orzechowe

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

masło orzechowe przepis
fot. Adobe Stock

Składniki

  • 400 g orzeszków ziemnych niesolonych (w łupinach lub bez)
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Jeśli masz orzechy w łupinach, musisz je obrać z łupin oraz skórek.
  2. Upraż orzechy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią lub rozsyp je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i praż w piekarniku w 160 st. C przez ok. 15 minut.
  3. Przestudź orzechy przez ok. 3 minuty i pozbądź się z nich reszty skórek (jeśli jakieś są). 
  4. Przestudzone orzechy wsyp do misy malaksera lub pojemnika do miksowania (jeśli masz blender o sporej mocy).
  5. Teraz możesz dodać sól i syrop klonowy, ale nie jest to konieczne. 
  6. Rozdrabniaj orzechy blenderem, aż do uzyskania masła orzechowego o ulubionej konsystencji – zwykle zajmuje to 3-8 minut.

Uwaga! Im krócej blendujesz, tym masło będzie miało bardziej chrupką strukturę. Aby uzyskać zupełnie gładkie masło orzechowe miksuj orzechy nawet 10 minut.
Uwaga! Uważaj, by nie przegrzać blendera. Jeśli się grzeje, zrób przerwę w miksowaniu, by urządzenie ostygło.

Zobacz też więcej przepisów na pasty kanapkowe
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy