melon, sałatka, arbuz, owoce
fot. © azurita - Fotolia.com

Czy karmiąca mama może jeść melony?

Orzeźwia, zaspokaja pragnienie, chroni przed nadciśnieniem i miażdżycą. Ale czy melona może jeść mama karmiąca piersią? Czy nie zaszkodzi to dziecku?
Katarzyna Pinkosz
melon, sałatka, arbuz, owoce
fot. © azurita - Fotolia.com
Melony były znane już w starożytności, jednak w Polsce są uprawiane dopiero od XIX wieku, jednak dość rzadko, ponieważ te owoce potrzebują wyjątkowo dużo wody i słońca.

Co dobrego jest w melonach

Bogactwem melonów jest betakaroten, czyli prowitamina A, ważna dla skóry, wzroku, wzrostu, zapobiega nowotworom i miażdżycy. Melon zawiera też sporo potasu, który zapobiega nadciśnieniu i jest ważny dla serca. W melonie znajdują się też witaminy z grupy B, ważne dla układu nerwowego, poprawiają nastrój i koncentrację.
Medycyna ludowa zalecała jedzenie melonów przy bólach reumatycznych, dolegliwościach nerek, wątroby, w rekonwalescencji, przy bólach gardła i przewlekłym kaszlu. Melony były też polecane jako środek przeciw pasożytom przewodu pokarmowego.
Melon ma mało kalorii, ale dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go jeść osoby chore na cukrzycę. Uważać muszą też alergicy: melony często powodują alergię krzyżową u osób uczulonych na pyłki.
Czytaj też: Alergia krzyżowa
Redakcja poleca: Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film
Niestety, kobiety karmiące piersią nie odżywiają się dobrze... Badania wykazały, że całkiem niepotrzebnie wykluczają ze swojej diety niektóre produkty - i choć robią to w trosce o dziecko, to nie jest to korzystne. Zobacz, co możesz poprawić w swojej diecie, jeśli karmisz piersią.

Melon a karmienie piersią

Karmiąca mama może jeść melony, jeśli nie ma na nie alergii. Ze względu na możliwość alergii krzyżowej, karmiąca mama powinna uważać, jeśli ma uczulenie na pyłki.

Jak jeść melony

Melony lepiej jednak jeść okazyjnie ze względu na to, że są sprowadzane z zagranicy, dlatego zrywa się je zielone. Są spryskiwane środkami chemicznymi, zwłaszcza konserwującymi, żeby się nie zepsuły.
Melony najlepiej jeść na surowo, po wyjęciu pestek. Można z nich robić sok, a także robić dżemy, konfitury.

Czytaj też: Melon: dziecko słońca - przepisy
Oceń artykuł

Ocena 4 na 4 głosy

Zobacz także

Popularne tematy