Meningokoki – źródło sepsy

Wyjątkowo niebezpieczne i coraz częstsze. Jak uchronić się przed zakażeniem?
Meningokoki są najczęstszą przyczyną sepsy. Najbardziej zjadliwe są bakterie należące do szczepów B i C.


Mniej więcej co dziesiąty człowiek jest nosicielem meningokoków, czyli bakterii z gatunku Neisseria meningitidis. Bakterie mogą wiele lat żyć w wydzielinie gardła i nosa, nie powodując żadnych dolegliwości, jednak wystarczy przejściowe osłabienie organizmu człowieka, aby zaatakowały. Okres wylęgania bakterii najczęściej wynosi 3-4 dni.

Meningokokami można zarazić się drogą kropelkową, co jest szczególnie niebezpieczne w okresie zimowo-wiosennym, kiedy wiele osób kicha lub kaszle. Niemal równie częstą drogą zarażenia jest kontakt pośredni, np. używanie tych samych sztućców lub picie z tego samego kubka. Na zakażenie meningokokami szczególnie narażone są dzieci poniżej piątego roku życia i młodzież w wieku licealnym.

Zakażenia wywołane przez bakterię Neisseria meningitidis mogą być przyczyną zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia płuc, ucha środkowego lub zakażeń krwi (potocznie: sepsa, posocznica).

Charakterystyczny dla zakażenia meningokowego jest nagły początek choroby z szybko pogarszającym się stanem ogólnym, wysoką gorączką, bólami głowy, sztywnością karku, wymiotami, bólami nóg aż do wystąpienia drgawek i utraty przytomności.

Podczas zakażenia występuje wysypka krwotoczna – począwszy od małych zmian, przypominających ślad po ukłuciu szpilka, aż do dużych wybroczyn. U niemowląt dodatkowo obserwujemy niepokój ruchowy, brak apetytu, płacz, zamiast wzrostu – obniżenie temperatury ciała.

Zakażeniu można w wielu przypadkach zapobiec dzięki szczepionce, dostępnej również w Polsce, jednak przed podjęciem decyzji o szczepieniu, zawsze należy zasięgnąć rady lekarza.


Współpraca: Barbara Opońska, lekarz.
Redakcja poleca: Piniata – jak ją zrobić? Instrukcja krok po kroku (film)
Piniata to coraz popularniejszy element dziecięcych przyjęć. Przedstawiamy prosty sposób, jak samodzielnie zrobić efektowną piniatę. Choć nie jest to skomplikowane, warto zabrać się do pracy z odpowiednim wyprzedzeniem, aby piniata zdążyła wyschnąć.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy