kuchnia dla dziecka, obiad
fot. Panthermedia

Mięso – źródło białka i żelaza

Gdy dziecko zaczyna otrzymywać pokarmy stałe, w jego jadłospisie musi znaleźć się odpowiednia ilość mięsa.
kuchnia dla dziecka, obiad
fot. Panthermedia
Wchłanianie żelaza ułatwia witamina C, dlatego po posiłku warzywno-mięsnym dziecko może wypić kilka łyżeczek soku.

Mięso zawiera pełnowartościowe białko, żelazo, cynk, pierwiastki oraz witaminy z grupy B. Wartość odżywcza mięsa zależy od jego gatunku. Mięso o ciemnej barwie – wieprzowe i młoda wołowina – jest bogate w dobrze przyswajalne tzw. żelazo hemowe. Mięso drobiu jest łatwo strawne. Kurczak, indyk, królik rzadko powodują alergie. Niemowlętom podajemy mięso w różnej postaci – jako dodatek do zup, drugiego dania. Starszym niemowlętom przygotowujemy z mięsa pulpety, gotujemy je lub pieczemy. Drobno pokrojone mięso duszone lub pieczone, podawane dzieciom, które umieją już gryźć i żuć, można kłaść na kanapki.

1. Mus warzywny z mięsem królika
dla dzieci karmionych piersią od siódmego miesiąca życia
dla żywionych sztucznie od szóstego miesiąca życia
– pół ziemniaka,
– łyżka mrożonych brokułów,
– łyżeczka pietruszki pokrojonej w kostkę,
– łyżeczka selera pokrojonego w kostkę,
– pół średniej marchewki pokrojonej w kostkę,
– 20 g surowego mięsa z królika,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1/3 szklanki wody.
Marchew, pietruszkę, seler – umyj, obierz ze skórki, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Pod koniec dodaj brokuły i gotuj jeszcze 5-7 minut. Mięso z królika opłucz, ugotuj osobno do miękkości, drobno posiekaj. Papkę z warzyw przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj mięso, oliwę z oliwek, zagotuj. Jedna porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego.

2. Brokuły i marchew z kurczakiem
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od siódmego miesiąca życia
– 1/ 2 małej marchwi,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 2 różyczki brokułów,
– łyżeczka oleju sojowego,
– 20 g surowej piersi kurczaka (2 łyżeczki po ugotowaniu i posiekaniu),
– 1/2 szklanki wody.
Marchew i ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz. Pokrój na drobne cząstki. Zagotuj wodę. Włóż warzywa, mięso i gotuj przez ok. 20 minut. Pod koniec dodaj opłukane brokuły. Po ugotowaniu zmiksuj, dodaj olej, mieszając zagotuj. Jedna porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego.

3. Drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od dziesiątego miesiąca życia
–50 g włoszczyzny, w tym:
– 1/4 małej marchwi i pietruszki,
– cząstka cebuli – 5 g,
– cząstka selera – 10 g,
– 40 g surowego mięsa z piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody,
– ugotowane żółtko,
– łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
– 1/2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.
Marchew, pietruszkę, cebulę i seler starannie umyj i obierz. Opłucz mięso. Do wrzącej wody włóż włoszczyznę i mięso z indyka, ugotuj wszystko do miękkości. Do warzyw i mięsa dodaj ugotowane żółtko, przekręć wszystko przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera. Do pasty dodaj olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę bułki (bez skórki). Podziel kanapkę na cząstki. Takie małe kolorowe kanapeczki możesz podawać dziecku na śniadanie lub kolację. Jedna porcja dla malucha = 20-30 g.

4. Przecier z owoców, warzyw i mięsa z indyka
dla dzieci karmionych piersią od siódmego miesiąca
dla dzieci żywionych sztucznie od szóstego miesiąca
– Obrane warzywa i owoce – 120 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
– ćwiartka jabłka,
– kilkanaście czerwonych porzeczek,
– 20 g mięsa z piersi indyka,
– 1 łyżeczka oleju sojowego,
– ok. 1/3 szklanki wody.
Warzywa – ziemniak, marchew, pietruszkę – umyj, wyszoruj, obierz, opłucz i przygotuj ilości jak w recepturze. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, ugotuj do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schłodzeniu. Jedna porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego.

5. Jagnięcina z warzywami z purée ziemniaczanym
dla dzieci karmionych piersią i żywionych sztucznie od dziesiątego miesiąca życia
– 1 słoiczek dania obiadowego jagnięcina z warzywami,
– 1 średni ziemniak,
– mleko modyfikowane płynne 50 ml,
– łyżeczka masła,
– pół łyżeczki koperku
Ziemniaka wyszoruj, obierz, starannie opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź wodę, rozetrzyj na miazgę, dodaj surowe masło, wlej mleko przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu i mocno podgrzej ciągle mieszając. Wsyp drobniutko posiekany koperek. Zawartość słoiczka podgrzej w rondelku i wyłóż na talerzyk. Sprawdź, czy purée nie jest zbyt gorące.
Redakcja poleca: SIDS, czyli zespół nagłej śmierci łóżeczkowej u niemowląt: jak zapobiegać?
SIDS to zespół nagłej śmierci łóżeczkowej, który dotyka niemowląt. Dzieci są pozornie zdrowe, ale pewnego dnia nie budzą się już ze snu. Jednak rodzice nie są bez szans! Można zmniejszyć ryzyko SIDS i skutecznie zapobiegać nagłej śmierci łóżeczkowej niemowląt. Sprawdź, co to za choroba, i które dzieci są szczególnie zagrożone SIDS.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy