Migdałowo-razowe naleśniki banoffee

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Naleśniki banoffee
fot. mat. pras. Rapso

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżki oleju, np. Rapso
  • 1 duże jajko 
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki nasion wanilli
Dodatki:
  • 6–7 bananów (dojrzałych)
  • migdały do podania, np. Kresto
  • 6–7 łyżeczek masła migdałowego
  • 1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)
  • 200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)
  • 250 g malin
  • 250 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj aż do połączenia.
  2. Odstaw na ok. 20 minut.
  3. Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody.
  4. Wszystko doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kilka minut, do momentu wyraźnego zagęszczenia się sosu. 
  5. Ustaw pustą miskę a na niej sitko.
  6. Przełóż do niego sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go, aby pozbawić pestek.
  7. Dodaj do powstałego sosu ksylitol i wymieszaj. 
  8. Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, dlatego przekładaj je delikatnie.
  9. Posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego i połóż na środku obranego banana, a następnie zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo.
  10. Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki.
  11. Ubijaj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gęstego kremu.
  12. Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną.
  13. Do przybrania wykorzystaj migdały, maliny oraz listki mięty.

Zobacz też inne przepisy na naleśniki dla dzieci

źródło: mat. pras. Rapso

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj