Czy można jeść miód w ciąży?
fot. Adobe Stock

Miód w ciąży – czy można go jeść, wyjaśnia dietetyk

Miód uchodzi za zdrowy naturalny produkt. Sprawdzamy, czy bez obaw może go jeść również kobieta w ciąży, czy może pić posłodzony nim napój lub leczyć przeziębienie. Wyjaśniamy, na co można stosować miód w okresie ciąży i jaki rodzaj miodu (lipowy, gryczany czy np. spadziowy) wybrać. 
Małgorzata Wódz
Czy można jeść miód w ciąży?
fot. Adobe Stock
Zwykle przy lekkim przeziębieniu sięgam po miód, a latem chętnie piję posłodzoną miodem domową lemoniadę. Ponieważ jestem w ciąży, zastanawiam się, czy mogę to robić nadal. Wiem, że miodu nie można podawać niemowlętom ze względu na zawartą w nim toksynę botulinową. Czy zagrożenie to dotyczy również nienarodzonych dzieci? Jeśli rzeczywiście miód jest dopuszczony dla ciężarnych, będę wdzięczna za informacje, po jaki rodzaj miodu najlepiej sięgać.

Wątpliwości dotyczące jedzenia miodu w ciąży rozwiewamy wspólnie z dietetykiem, Natalią Chybzińską, kierowniczką ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Czy można jeść miód w ciąży?

Miód rzeczywiście może zawierać bakterie, które wywołują botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym). Nie wykazuje on jednak właściwości toksycznych dla kobiet w ciąży oraz ich nienarodzonych dzieci. – W przewodzie pokarmowym ciężarnej występuje środowisko pH kwaśne, które zapobiega wzrostowi zarodników botulinowych oraz produkcji toksyn. Na wszelki wypadek lekarze zalecają jednak spożywanie przez kobiety w ciąży miodu pasteryzowanego – wyjaśnia dietetyk. 
Toksyny botulinowe są zabijane w żołądku ciężarnej i nie trafiają do krwiobiegu, z tego względu nie są groźne dla nienarodzonego dziecka. Warto jednak wiedzieć, że miodu nie poleca się dzieciom poniżej pierwszego roku życia, ponieważ ich układ pokarmowy nie poradziłby sobie z ewentualnymi bakteriami zawartymi w miodzie.
Redakcja poleca: Leki w ciąży – które są dozwolone? [WIDEO]
Jakie leki można brać w ciąży na własną rękę? W których tygodniach jest to najbardziej niebezpieczne dla dziecka? A może przyszła mama może stosować tylko domowe sposoby leczenia? Zobacz, co na ten temat sądzi nasz ekspert, dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog.

Jaki miód dla ciężarnej?

Przede wszystkim należy wybierać miód naturalny, z pewnego źródła, czyli certyfikowany (na etykiecie powinna znaleźć się nazwa i dokładny adres pasieki, z której miód pochodzi). Unikaj produktów, które stanowią mieszankę miodów spoza Unii Europejskiej – trudno o potwierdzenie ich jakości (sprawdź też: jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego).

Jeśli chodzi o rodzaj miodu, warto zagłębić się w jego właściwości i wybrać miód najodpowiedniejszy do swoich potrzeb. Należy pamiętać jednak, że miód posiada właściwości alergizujące, dlatego niekażda przyszła mama może go jeść – mówi Natalia Chybzińska.  

Rodzaje miodu i ich właściwości:
 
  • Lipowy – bardzo popularny w Polsce, polecany przy przeziębieniu (pomoże łagodzić kaszel podczas ciąży), ale także działa uspokajająco.
  • Gryczany – polecany przy anemii, chorobach układu krążenia, pomaga w procesie gojenia się ran. Działa uspokajająco. Ma specyficzny smak. 
  • Miód spadziowy – wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, a także moczowych (mówi się nawet, że działa jak antybiotyk). Wzmacnia odporność (sprawdzi się u rekonwalescentów). Zapobiega również tworzeniu się kamienia nazębnego. Powstaje z soku (spadzi) drzew iglastych (np. sosny, świerku) i liściastych (np. dębu, buka, brzozy).
  • Akacjowy – ma silne działanie antybakteryjne, polecany przy infekcjach dróg oddechowych. Uchodzi za najsłodszy z miodów. 
  • Rzepakowy – pomaga przy infekcjach dróg oddechowych, polecany także przy problemach z sercem.
  • Wrzosowy – sprawdzi się nie tylko przy jesiennych infekcjach, ale również pomoże przy zaparciach w ciąży.
  • Wielokwiatowy – działa wzmacniająco na organizm, jego właściwości zależą od tego, z jakich kwiatów jest zbierany. 

Jaki miód na przeziębienie w ciąży?

Ciężarne często pytają, jaki miód stosować na przeziębienie w ciąży. Przy infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych szczególnie polecany jest miód gryczany, lipowy i spadziowy. Z opisu właściwości miodów wynika, że właściwie każdy może wspomagać leczenie. Miód wzmacnia organizm i dzięki temu może zapobiegać infekcjom, a także ma właściwości, które sprzyjają hamowaniu rozwoju bakterii, wirusów i grzybów. 

Miód leczniczo można przyjmować w połączeniu z mlekiem, masłem i np. czosnkiem. Możesz zjeść kanapkę posmarowaną masłem i miodem (dla tych co lubią takie połączenie smaków – również z dodatkiem czosnku) albo przygotować napój osłodzony miodem.
 
  • Mleko z miodem – wypite wieczorem uspokaja. To dobry napój na bezsenność, która dokucza niektórym kobietom w ciąży. Pomoże również przy bolącym gardle. Nie dodawaj jednak miodu do gorącego mleka – wysoka temperatura zniszczy jego dobroczynne działanie (przeczytaj więcej o właściwościach mlekach z miodem)
  • Mleko z miodem i czosnkiem – doskonały sposób na leczenie przeziębienia w ciąży, dodanie czosnku (ciężarna może go jeść bez obaw) wzmacnia bakteriobójcze działanie napoju.
  • Mleko z miodem i imbirem – to napój o działaniu przeciwzapalnym i rozgrzewającym.
  • Mleko z miodem i masłem – łagodzi ból gardła i wzmacnia odporność.
  • Woda z cytryną i miodem – ciepła woda z dodatkiem miodu i soku z cytryny może być napojem, którym rozpoczniesz dzień (działa ożywczo jak kawa). Można pić również jako napój wzmacniający organizm. Woda powinna być ciepła (nie gorąca), miód najlepiej rozpuścić w połowie szklanki chłodnej wody wieczorem i rano uzupełnić cieplejszą wodą. Uwaga: woda z samą cytryną (nawet ciepła) działa na organizm ochładzająco. 

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy