
Miód w ciąży – czy można go jeść, wyjaśnia dietetyk
Wątpliwości dotyczące jedzenia miodu w ciąży rozwiewamy wspólnie z dietetykiem, Natalią Chybzińską, kierowniczką ds. żywienia Kukuła Healthy Food.
Czy można jeść miód w ciąży?
Miód rzeczywiście może zawierać bakterie, które wywołują botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym). Nie wykazuje on jednak właściwości toksycznych dla kobiet w ciąży oraz ich nienarodzonych dzieci. – W przewodzie pokarmowym ciężarnej występuje środowisko pH kwaśne, które zapobiega wzrostowi zarodników botulinowych oraz produkcji toksyn. Na wszelki wypadek lekarze zalecają jednak spożywanie przez kobiety w ciąży miodu pasteryzowanego – wyjaśnia dietetyk.Jaki miód dla ciężarnej?
Przede wszystkim należy wybierać miód naturalny, z pewnego źródła, czyli certyfikowany (na etykiecie powinna znaleźć się nazwa i dokładny adres pasieki, z której miód pochodzi). Unikaj produktów, które stanowią mieszankę miodów spoza Unii Europejskiej – trudno o potwierdzenie ich jakości (sprawdź też: jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego).Jeśli chodzi o rodzaj miodu, warto zagłębić się w jego właściwości i wybrać miód najodpowiedniejszy do swoich potrzeb. Należy pamiętać jednak, że miód posiada właściwości alergizujące, dlatego niekażda przyszła mama może go jeść – mówi Natalia Chybzińska.
Rodzaje miodu i ich właściwości:
- Lipowy – bardzo popularny w Polsce, polecany przy przeziębieniu (pomoże łagodzić kaszel podczas ciąży), ale także działa uspokajająco.
- Gryczany – polecany przy anemii, chorobach układu krążenia, pomaga w procesie gojenia się ran. Działa uspokajająco. Ma specyficzny smak.
- Miód spadziowy – wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, a także moczowych (mówi się nawet, że działa jak antybiotyk). Wzmacnia odporność (sprawdzi się u rekonwalescentów). Zapobiega również tworzeniu się kamienia nazębnego. Powstaje z soku (spadzi) drzew iglastych (np. sosny, świerku) i liściastych (np. dębu, buka, brzozy).
- Akacjowy – ma silne działanie antybakteryjne, polecany przy infekcjach dróg oddechowych. Uchodzi za najsłodszy z miodów.
- Rzepakowy – pomaga przy infekcjach dróg oddechowych, polecany także przy problemach z sercem.
- Wrzosowy – sprawdzi się nie tylko przy jesiennych infekcjach, ale również pomoże przy zaparciach w ciąży.
- Wielokwiatowy – działa wzmacniająco na organizm, jego właściwości zależą od tego, z jakich kwiatów jest zbierany.
Jaki miód na przeziębienie w ciąży?
Ciężarne często pytają, jaki miód stosować na przeziębienie w ciąży. Przy infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych szczególnie polecany jest miód gryczany, lipowy i spadziowy. Z opisu właściwości miodów wynika, że właściwie każdy może wspomagać leczenie. Miód wzmacnia organizm i dzięki temu może zapobiegać infekcjom, a także ma właściwości, które sprzyjają hamowaniu rozwoju bakterii, wirusów i grzybów.Miód leczniczo można przyjmować w połączeniu z mlekiem, masłem i np. czosnkiem. Możesz zjeść kanapkę posmarowaną masłem i miodem (dla tych co lubią takie połączenie smaków – również z dodatkiem czosnku) albo przygotować napój osłodzony miodem.
- Mleko z miodem – wypite wieczorem uspokaja. To dobry napój na bezsenność, która dokucza niektórym kobietom w ciąży. Pomoże również przy bolącym gardle. Nie dodawaj jednak miodu do gorącego mleka – wysoka temperatura zniszczy jego dobroczynne działanie (przeczytaj więcej o właściwościach mlekach z miodem)
- Mleko z miodem i czosnkiem – doskonały sposób na leczenie przeziębienia w ciąży, dodanie czosnku (ciężarna może go jeść bez obaw) wzmacnia bakteriobójcze działanie napoju.
- Mleko z miodem i imbirem – to napój o działaniu przeciwzapalnym i rozgrzewającym.
- Mleko z miodem i masłem – łagodzi ból gardła i wzmacnia odporność.
- Woda z cytryną i miodem – ciepła woda z dodatkiem miodu i soku z cytryny może być napojem, którym rozpoczniesz dzień (działa ożywczo jak kawa). Można pić również jako napój wzmacniający organizm. Woda powinna być ciepła (nie gorąca), miód najlepiej rozpuścić w połowie szklanki chłodnej wody wieczorem i rano uzupełnić cieplejszą wodą. Uwaga: woda z samą cytryną (nawet ciepła) działa na organizm ochładzająco.
Zobacz także: