
Mleczko pszczele – właściwości i stosowanie
Mleczko pszczele wytwarzają pszczoły, ale jego ilość w ulu jest niewielka. Mleczko ma wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych.
Mleczko pszczele ma galaretowatą konsystencję i biały lub żółtawy kolor. Wytwarzają je pszczoły jako pokarm dla swojej królowej – same jedzą je tylko przez 3 dni, gdy są w stadium larwalnym. Jest to dla pszczół bardzo cenny produkt i nie ma go w ulu wiele, dlatego na rynku można je kupić jako dodatek do miodu lub w postaci suplementów (kapsułek).
Mleczko pszczele:
Redakcja poleca: Jak dziecko uczy się i rozwija przez zmysły? [WEBINAR 1.]
Zobacz także: Jak wspomóc gojenie się skaleczeń i ran u dziecka
Badania dowodzą, że mleczko pszczele jest produktem o wysokiej właściwości leczniczej i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Wykazano także, że stymuluje odnawianie się tkanek miękkich, ułatwiając gojenie się ran i oparzeń oraz kości – ułatwia zrastanie się i zapobiega ich odwapnieniu.
Mleczko pszczele zwiększa także objętość krwinek czerwonych i wysycenie ich hemoglobiną. Ma także działanie adaptogenne, regulując funkcje psychiczne i fizjologiczne ciała człowieka: zmniejsza zmęczenie, poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację.
Warto je także stosować podczas rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych i wyniszczających chorobach, podczas menopauzy, depresji, bezsenności, stresie, u osób starszych i zaburzeniach ciśnienia krwi.
Najniższa dawka, jaka ma działanie prozdrowotne, wynosi w świeżej formie 500 mg dziennie. Suplementacja diety gotowymi preparatami powinna wynosić 150 mg dziennie w przypadku dorosłych i 35-38 mg dziennie u dzieci.
Mleczko pszczele wymieszane z miodem (2 proc. mleczka) jest uznawane za skuteczny preparat. Można je przechowywać przez rok w ciemnym miejscu, a w lodówce dłużej. Preparaty z liofilizowanym mleczkiem pszczelim można przechowywać do 5 lat w temperaturze 0-15 stopni.
Stosując mleczko pszczele kilka pierwszych razy u dziecka, należy je obserwować przez kilkadziesiąt minut. W razie niepokojących objawów (duszność, pokrzywka, rumień, świąd skóry, wydzielina z nosa, łzawienie) należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Alergia na mleczko pszczele może bowiem doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Zobacz także:
Mleczko pszczele:
Mleczko pszczele – skład
Najwięcej w naturalnym mleczku pszczelim jest wody – 66 proc. 12 proc. stanowią cukry (glukoza i fruktoza), 13,5 proc. białka, 3,7 proc .– lipidy, czyli tłuszcze. W mleczku pszczelim znajdują się też witaminy: C, D, E, B1, B2, B6, B12, biotyna, kwas foliowy oraz aminokwasy, acetylocholina, fosfor, wapń, żelazo, miedź i kwas asparginowy.
Za nami pierwszy z 6 bezpłatnych webinarów dla rodziców, organizowanych w ramach akcji „Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem” i prowadzonych przez Dorotę Zawadzką. Ekspertka opowiadała o tym, jak działają zmysły malucha, a ich prawidłowy rozwój wpływa na życie również w przyszłości.
Mleczko pszczele – właściwości
Temu cennemu pszczelemu produktowi przypisuje się wiele korzystnych właściwości. Należą do nich:- pobudzanie odporności,
- wspomaganie płodności kobiet i mężczyzn,
- zwiększenie produkcji kolagenu,
- pobudzanie laktacji,
- łagodzenie menopauzy,
- wspomaganie trawienia,
- wspomaganie gojenia się ran,
- zapobieganie depresji,
- zapobieganie miażdżycy.
Zobacz także: Jak wspomóc gojenie się skaleczeń i ran u dziecka
Badania dowodzą, że mleczko pszczele jest produktem o wysokiej właściwości leczniczej i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Wykazano także, że stymuluje odnawianie się tkanek miękkich, ułatwiając gojenie się ran i oparzeń oraz kości – ułatwia zrastanie się i zapobiega ich odwapnieniu.
Mleczko pszczele zwiększa także objętość krwinek czerwonych i wysycenie ich hemoglobiną. Ma także działanie adaptogenne, regulując funkcje psychiczne i fizjologiczne ciała człowieka: zmniejsza zmęczenie, poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację.
Mleczko pszczele – zastosowanie
Można je podawać w stanach niedożywienia małych dzieci, przy zaburzeniach odżywiania i trawienia u dzieci starszych.Warto je także stosować podczas rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych i wyniszczających chorobach, podczas menopauzy, depresji, bezsenności, stresie, u osób starszych i zaburzeniach ciśnienia krwi.
Najniższa dawka, jaka ma działanie prozdrowotne, wynosi w świeżej formie 500 mg dziennie. Suplementacja diety gotowymi preparatami powinna wynosić 150 mg dziennie w przypadku dorosłych i 35-38 mg dziennie u dzieci.
Mleczko pszczele wymieszane z miodem (2 proc. mleczka) jest uznawane za skuteczny preparat. Można je przechowywać przez rok w ciemnym miejscu, a w lodówce dłużej. Preparaty z liofilizowanym mleczkiem pszczelim można przechowywać do 5 lat w temperaturze 0-15 stopni.
Uwaga! Mleczko pszczele lub miód z mleczkiem należy podawać drewnianą łyżeczką, a nie metalową. Mleczko pszczele nie jest wskazane dla osób uczulonych na miód, propolis czy pyłek.
Stosując mleczko pszczele kilka pierwszych razy u dziecka, należy je obserwować przez kilkadziesiąt minut. W razie niepokojących objawów (duszność, pokrzywka, rumień, świąd skóry, wydzielina z nosa, łzawienie) należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Alergia na mleczko pszczele może bowiem doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Koszt mleczka pszczelego
Nie jest to tani produkt – jak każda cenna substancja. Cena zależy też od jakości produktu i marki. Ceny orientacyjne: za 25 g mleczka pszczelego trzeba zapłacić ok. 50 zł. Słoiczek zawierający 100 g mleczka to koszt ok. 170 zł. Z kolei kapsułki z mleczkiem pszczelim (500 mg) w ilości 100 sztuk to koszt ok. 40 złotych.Poniżej znajdziesz mleczko pszczele dobrej jakości w dobrej cenie. Wybierz, czy wolisz naturalne czy w kapsułkach:
Zobacz także: