Mleczna galaretka z truskawkami

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 140 min.

Poziom trudności łatwy

Galaretka z truskawkami przepis
fot. AdobeStock

Składniki

  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki chłodnej, przegotowanej wody,
  • 1 szklanka mleka modyfikowanego,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 0,5 kg truskawek.

Przygotowanie

Żelatynę namocz w chłodnej wodzie, zagotuj mleko z cukrem, dodaj cukier wanilinowy. Do gorącego mleka dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli żelatyna się nie rozpuści, podgrzej mleko z żelatyną, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Wylej masę na głęboki talerz. Wstaw na dwie godziny do lodówki. Truskawki umyj, osącz, wybierz najbardziej dojrzałe i pokrój je na cząstki. Galaretkę pokrój i rozłóż na talerzu, dodaj pokrajane truskawki.
Porcja dla dziecka: 2–3 łyżki deseru.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy