GRY
 
 

Co zawiera mleko modyfikowane?

Choć wciąż udoskonalane, mieszanki mleczne nie są tak doskonałe, jak pokarm matki. Jednak kiedy kobieta nie może albo nie chce karmić piersią, mleko modyfikowane jest najlepszym pokarmem dla jej dziecka. Sprawdź, dlaczego.

mleko modyfikowane, niemowlę, karmienie butelką, butelka, mama
fot. Panthermedia
Mleko modyfikowane to mleko krowie, ale jego skład jest tak zmieniony, by był jak najbardziej zbliżony do składu pokarmu kobiecego, czyli do ideału. Nie jest to możliwe w stu procentach, choć eksperci wciąż nad tym pracują: modyfikują ilość i jakość niektórych składników, co czyni je łatwiej strawnymi dla dziecka, oraz wzbogacają mieszanki w różne składniki. Jednego składnika z mleka mamy nie da się dodać do mleka modyfikowanego – przeciwciał odpornościowych.

Aby zwykłe mleko krowie stało się mlekiem modyfikowanym i przypominało pokarm kobiecy, trzeba trochę zmienić skład oraz ilość substancji odżywczych, a także dodać inne ważne składniki. Oto one:
 

Kwasy LC PUFA

Czyli długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są naturalnie w pokarmie mamy, ale nie w mleku krowim. Pozyskuje się je, mieszając różne oleje roślinne. Są bardzo ważne zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia dziecka, kiedy jego wzrost i rozwój są najbardziej intensywne, ponieważ są składnikami komórek mózgu oraz siatkówki oka.

Jak działają: wspomagają rozwój mózgu, wspierają prawidłowy rozwój wzroku, korzystnie wpływają na rozwój układu nerwowego.
 
Redakcja poleca: Szczepienia ratują życie, a dziecko może je polubić! Przekonuje Wojciech Mikołuszko
Szczepienie może być punktem wyjścia do rozmowy na temat chorób. Dziecko może przestać bać się szczepień i zainteresować się nauką - mówi Wojciech Mikołuszko, dziennikarz i popularyzator nauki.

Probiotyki

Czyli żywe kultury dobroczynnych bakterii (np. Lactobacillus bifidus), które zasiedlają jelita dziecka. Choć naturalnie nie występują w pokarmie kobiecym, to mają bardzo korzystne działanie na przewód pokarmowy dziecka, regulując trawienie.

Jak działają: chronią niemowlę przed biegunkami, hamując rozwój chorobotwórczych bakterii, wspierają układ odpornościowy, zapobiegają zaparciom.
 

Prebiotyki

To węglowodany, które ułatwiają dobrym bakteriom (probiotykom) namnażanie się w jelitach. Stanowią pożywkę dla nich, dzięki czemu zwiększa się liczba korzystnych bakterii i ogranicza liczebność drobnoustrojów chorobotwórczych w jelicie. Prebiotyki naturalnie występują w mleku mamy i niektórych pokarmach, takich jak banany, cebula i cykoria.

Jak działają: wspierają rozwój przyjaznych bakterii w jelicie i naturalne mechanizmy obronne organizmu, regulują pracę całego przewodu pokarmowego.

Poznaj: Najlepszą dietę na odporność niemowlęcia

Doładuj
Przeładuj