mleko z miodem i czosnkiem
fot. Adobe Stock

Mleko z miodem i czosnkiem to świetny sposób na przeziębienie!

Mleko z czosnkiem i miodem to skuteczny sposób na przeziębienie i grypę. Miód ma właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne, a także hamuje rozwój bakterii. Czosnek to domowy antybiotyk.
Joanna  Biegaj
mleko z miodem i czosnkiem
fot. Adobe Stock
Mleko z miodem i czosnkiem to sprawdzony przepis w walce z grypą i przeziębieniem, działa na kaszel, gorączkę i ból gardła. Taki „domowy syrop” z mleka, miodu i czosnku będzie doskonały w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje, nie pomoże jednak np. przy anginie, która jest poważniejszą chorobą. 

Spis treści
  1. Czosnek z mlekiem i miodem – właściwości
  2. Mleko z miodem i czosnkiem - przepis
  3. Mleko z czosnkiem i miodem w ciąży

Czosnek z mlekiem i miodem – właściwości odżywcze

Mleko z miodem i czosnkiem ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, niszczy drobnoustroje, które są odpowiedzialne za rozwój infekcji. Napój jest skuteczny, ponieważ każdy z produktów zawiera wiele składników odżywczych:

  • Mleko ma dużo minerałów i witamin, które wspierają układ odpornościowy, między innymi: witamina A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i fosfor. Tłuszcz, który jest w mleku, dzięki powłoce tworzącej się na błonie śluzowej gardła - pomaga na ból i chrypkę. 
  • Miód wzmacnia organizm, ma działanie antybakteryjne, łagodzi objawy przeziębienia. Jest bogaty również w fosfor, sód, wapń, magnez oraz (choć w mniejszych ilościach) żelazo, jod, miedź i cynk. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B (które są ważne dla kobiet w ciąży).
  • Czosnek (surowy) to źródło witamin z grupy B, mikroelementów oraz soli mineralnych. Zawiera żelazo, magnez, wapń, cynk, fosfor, chlor, jod i witaminę C. 
Redakcja poleca: Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? [WIDEO]
Aby sprawdzić, czy miód jest prawdziwy czy sztuczny, wystarczy spojrzeć na etykietę i informacje o składzie. Prawdziwy miód powinien ulec krystalizacji w ciągu kilku, kilkunastu tygodni od jego produkcji.

Mleko z miodem i czosnkiem - przepis

By przygotować mleko z miodem i czosnkiem będziesz potrzebowała kilku składników w odpowiednich proporcjach:
  • 250 ml mleka,
  • łyżkę miodu,
  • ząbek czosnku.

Jak zrobić mleko z miodem i czosnkiem? Rozgrzej w rondelku odpowiednią ilość mleka, gdy będzie już ciepłe - dodaj do niego łyżkę miodu. Następnie rozgnieć ząbek czosnku i dołóż do swojego wywaru. Miksturę z mleka, miodu i czosnku pij jeden lub dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Możesz przygotować również mleko z masłem, miodem i czosnkiem - wtedy będzie jeszcze lepiej smakowało.
Pamiętaj, żeby miód dodawać do ciepłego, a nie gorącego mleka. W przeciwnym razie zniszczysz jego dobroczynne właściwości.

Mleko z czosnkiem i miodem w ciąży

Mleko z czosnkiem i miodem w ciąży jest dobrą metodą na wzmocnienie odporności przyszłej mamy, będzie też skuteczne w walce z przeziębieniem. Bez obaw możesz je pić także w trakcie karmienia piersią. Czosnek, owszem, może zmieniać smak mleka, jednak przyzwyczajasz w ten sposób do niego dziecko.
Dziecko dopiero po skończeniu roku może (w niewielkich ilościach) jeść surowy czosnek, wcześniej musi on być gotowany. Mleko z miodem i czosnkiem zawiera większe ilości czosnku, więc podawaj je dziecku, które skończyło już dwa latka. Pamiętaj, że jest on ciężkostrawny, może też powodować wzdęcia.

Zobacz także
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy