GRY

Mrożony arbuz z owocami

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 8–10 porcji:
- 1 kg arbuza 
- po 20 dag malin, jeżyn i czereśni 
- po 2–3 gruszki, nektarynki i kiwi 
- 3 duże soczyste pomarańcze 
- 1 cytryna
- 4–6 łyżek trzcinowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego 
- 3–4 gałązki mięty

Sposób wykonania:
1. Z dokładnie wyszorowanych pod strumieniem ciepłej wody i osuszonych pomarańczy oraz cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Syrop odstaw do ostudzenia.
2. Pozostałe owoce umyj, osusz. Z połówki arbuza wydrąż łyżeczką kulki miąższu. Łupinę arbuza włóż do lodówki. Czereśnie wydryluj. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Z nektarynek usuń pestki, pokrój na cząstki. Kiwi obierz i pokrój w półplasterki.
3. Przygotowane owoce włóż do miski, polej syropem pomarańczowym, posyp posiekaną miętą, wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
4. Przed podaniem sałatkę włóż do wydrążonej połówki arbuza. Udekoruj  świeżymi listkami mięty i paseczkami skórki pomarańczowej. Obok ustaw pucharki i deserowe łyżeczki.

Nasza rada:
Dodatkowo do sałatki owocowej możesz osobno podać bitą śmietanę.

Przygotowanie: 30 min
Redakcja poleca: Mam prawo do humorów [WYRAŻANIE EMOCJI]
Jak uczyć dziecko wyrażać emocje? Dlaczego nie warto ich tłumić? Zobacz, co na ten temat mówi Dorota Zawadzka. Poznaj też ćwiczenia, dzięki którym nauczysz dziecko dopasowywać emocje do danych sytuacji.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?