GRY

Muffiny żabki

Propozycja kolorowego deserku na mroźne dni.
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki 
- płaska łyżeczka kakao 
- 15 dag drobnego cukru 
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczanej 
- 10 dag czekolady deserowej 
- szklanka mleka 
- 2 jajka 
- 1/2 szklanki oleju

Do dekoracji: 
- draże czekoladowe 
- 10 dag białej polewy czekoladowej 
- 3 łyżki mleka 
- zielony barwnik spożywczy

Sposób wykonania:
1. Czekoladę z 1/4 szklanki mleka podgrzewaj na małym ogniu, aż się stopi. Zestaw z ognia. Dolej resztę zimnego mleka, wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj olej, wymieszaj widelcem.
2. Do wysokiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczaną. Wlej przygotowaną mieszankę czekoladowo-jajeczną. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. \
3. Przygotuj formę na muffinki z 12 zagłębieniami. W każdym zagłębieniu umieść papierową foremkę. Napełnij ciastem do wysokości 3/4. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
4. Do rondelka wlej 3 łyżki mleka, dodaj polewę czekoladową. Mieszając, podgrzewaj, aż czekolada się stopi.
5. Odłóż 2 łyżki polewy, a do reszty dodaj kilka kropelek barwnika. Posmaruj nią wierzchy muffinek. Z odłożonej polewy i draży zrób oczka i języki. Pozostaw ciastka do czasu, aż polewy całkowicie zastygną.

Przygotowanie: 60 min
Redakcja poleca: Miasteczko Zmysłów 2018 r. Białystok – zobacz relację [WIDEO]
Zobacz, jak ciekawie rodzice z dziećmi w Białymstoku spędzili czas w ramach naszej akcji Miasteczko Zmysłów! Obejrzyj wideo i dowiedz się jakie porady dała rodzicom psycholog Dorota Zawadzka.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Dzień Babci i Dziadka 2019

Prezenty dla babci i dziadka