GRY

Muffiny żabki

Propozycja kolorowego deserku na mroźne dni.

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki 
- płaska łyżeczka kakao 
- 15 dag drobnego cukru 
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczanej 
- 10 dag czekolady deserowej 
- szklanka mleka 
- 2 jajka 
- 1/2 szklanki oleju

Do dekoracji: 
- draże czekoladowe 
- 10 dag białej polewy czekoladowej 
- 3 łyżki mleka 
- zielony barwnik spożywczy

Sposób wykonania:
1. Czekoladę z 1/4 szklanki mleka podgrzewaj na małym ogniu, aż się stopi. Zestaw z ognia. Dolej resztę zimnego mleka, wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj olej, wymieszaj widelcem.
2. Do wysokiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczaną. Wlej przygotowaną mieszankę czekoladowo-jajeczną. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. \
3. Przygotuj formę na muffinki z 12 zagłębieniami. W każdym zagłębieniu umieść papierową foremkę. Napełnij ciastem do wysokości 3/4. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
4. Do rondelka wlej 3 łyżki mleka, dodaj polewę czekoladową. Mieszając, podgrzewaj, aż czekolada się stopi.
5. Odłóż 2 łyżki polewy, a do reszty dodaj kilka kropelek barwnika. Posmaruj nią wierzchy muffinek. Z odłożonej polewy i draży zrób oczka i języki. Pozostaw ciastka do czasu, aż polewy całkowicie zastygną.

Przygotowanie: 60 min
Redakcja poleca: Mam prawo do humorów [WYRAŻANIE EMOCJI]
Jak uczyć dziecko wyrażać emocje? Dlaczego nie warto ich tłumić? Zobacz, co na ten temat mówi Dorota Zawadzka. Poznaj też ćwiczenia, dzięki którym nauczysz dziecko dopasowywać emocje do danych sytuacji.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?