Miniszklaneczki z musem czekoladowym i owocowym
Połączenie musu czekoladowego i wiśniowego na pewno przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Sprawdź przepis na pyszny deser z połączenia dwóch smaków.
Porcja dla 2 osób:
Mus czekoladowy:
• 200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
• 6 jajek
• 60 g cukru pudru
• skórka otarta z 1 pomarańczy
Mus owocowy:
• 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
• 1/2 jogurtu
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj skórkę otartą z pomarańczy,wymieszaj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Połącz masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawaj pianę z białek. Całość delikatnie zamieszaj.Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połącz z jogurtem. Przygotuj kieliszek do wódki 60ml lub 100ml albo szklankę do whisky. W przygotowanym kieliszku/szklance ułóż najpierw warstwę musu czekoladowego, następnie warstwę serka oraz ponownie warstwę musu czekoladowego i na koniec warstwę serka. Na samym końcu dodaj wisienkę. Deser schładzaj w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Polecamy: Sernik na biszkoptach
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser