GRY
 
 

Mus truskawkowy

Dla dziecka od 5. miesiąca życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

mus truskawkowy, truskawki, skóra cytryny
fot. Fotolia

Składniki

  • 5-7 dojrzałych truskawek
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego
  • 2-3 łyżeczki przegotowanej wody

Przygotowanie

Truskawki opłucz, sparz wrzątkiem. Włóż do porcelanowego kubka, rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez grube sitko. Dodaj kleik ryżowy, 2 łyżeczki wody, rozmieszaj. Przecier podawaj dziecku zaraz po przygotowaniu. Niektóre dzieci mogą reagować na truskawki alergią, dlatego najpierw podajemy tylko 1–2 łyżeczki przecieru.
1 porcja dla malucha = 30–50 g

źródło: edipresse

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

Doładuj
Przeładuj