Sernik to jedna z ważniejszych potraw wielkanocnych , a pieczone miniserniczki to świetny smakołyk nie tylko na Wielkanoc. Są pyszne, słodkie i odżywcze. Maluchy je uwielbiają. Stosując różne dekoracje można zrobić z nich ciastka na każdą okazję. Polane białym lukrem będą doskonałe na Wielkanoc, skropione płynną czekoladą lub udekorowane truskawkami będą idealnym deserem na przyjęcie. Ozdobione barwnymi posypkami sprawdzą się także na imprezach urodzinowych dla dzieci. Miniserniczki – przepis Przygotuj składniki niezbędne do przygotowanie ciasta: 100 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 1/2 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego na gładką masę 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka) 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce sera oraz budyń i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę ostrożnie przekładamy do przygotowanej masy sernikowej. Mieszamy delikatnie łopatką do ciasta . Masę przekładamy do kokilek lub foremek na muffiny. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do zrumienienia. Uwaga! Miniserniczki bardzo rosną w piekarniku, a po wyciągnięciu i ostudzeniu opadają (i tak ma być). Upieczone miniserniczki po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą. Zanim masa zastygnie, można posypać je drobnymi cukierniczymi dekoracjami – zajączkami, gwiazdkami itp. Smacznego! Zobacz także: Serniczki ukraińskie – pyszności nie tylko dla najmłodszych Ciasta wielkanocne dla dzieci Przepis na babkę wielkanocną
Święta i uroczystości
08 czerwca 2022
Zobacz, jak zrobić ciasto na Dzień Ojca. Mamy prosty przepis na pyszne ciasto truskawkowe, więc ta słodka niespodzianka na pewno się uda i zachwyci tatę. Zwłaszcza że właśnie teraz najłatwiej o najlepsze truskawki pod słońcem.
Też uważasz, że Dzień Ojca nieprzypadkowo wypada w pełni sezonu na truskawki? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na szybkie ciasto, które pachnie i smakuje jak... prawdziwe wakacje! Kto wie, może właśnie to ciasto stanie się nieodłącznym punktem programu świętowania Dnia Ojca w waszej rodzinie?
Składniki na kwadratową blachę 22x22 cm:
- 1 kg truskawek
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka bułki tartej (lub płatków owsianych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 50g migdałów (zmielonych)
- 1 jajo
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, usuń z nich szypułki. Duże owoce pokrój na mniejsze kawałki, mniejsze możesz zostawić całe.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i masło. Wymieszaj, aż całość zacznie przypominać kruszonkę. Możesz rozcierać palcami jak okruchy chleba.
- Dodaj cukier i zmielone migdały, wymieszaj. Odłóż 200 g ciasta do mniejszej miski.
- Do pozostałości w dużej misce wbij jajko, wymieszaj i wyłóż zawartość na wcześniej natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Dociśnij ciasto do boków i dna dłońmi. Całość posyp bułką tartą lub płatkami owsianymi (wchłonie nadmiar soku z soczystych truskawek) i wyłóż na wierzch truskawki.
- Posyp ciastem odłożonym wcześniej do mniejszej miski.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę, aż kruszonka na wierzchu ładnie się przyrumieni.
- Wyciągnij z pieca, wystudź i pokrój na kwadraty. Smacznego!
Antosi, którą widzicie na naszym wideo z przepisem na ciasto truskawkowe, pomagała Joanna Mentel - z wykształcenia dziennikarka i psycholog, z doświadczenia krytyk literacki, z zamiłowania cukiernik. Prowadzi bookmeacookie.pl oraz comiesięczne warsztaty kulinarne dla dzieci w Krakowie i Warszawie - więcej informacji na www.dzieciakiwformie.pl
Zobacz też:
Polecamy
Porady