dziecko, kuchnia dla malca, parówki, hot-dog

Najlepsze mięso dla dziecka

Drób i śledziki, parówki i owoce morza... Na pewno nieraz zadasz sobie pytania: czy kilkulatek może to jeść? Jakie mięso jest dla niego najlepsze? A czego mu nie podawać?
dziecko, kuchnia dla malca, parówki, hot-dog
Tyle ostatnio słychać, że w drobiu są hormony i wirusy, w wieprzowinie pryszczyca, nawet w rybach doszukano się trującej rtęci. Nie mówiąc o praktykach preparowania starego mięsa, by uchodziło za świeże. Czy nie lepiej przejść na wegetarianizm? Specjaliści od żywienia dzieci twierdzą, że nie. Mięso i ryby dostarczają wartościowego białka i najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego . Jego niedobór skutkuje anemią i osłabioną odpornością. Mięso i ryby to źródło witaminy B12 (nie ma jej w innych produktach), jodu, cynku i tłuszczu dającego energię i niezbędnego do produkcji hormonów. Nie panikuj, że mięso oraz ryby szkodzą. Jasne, że konieczne jest kupowanie ich w sprawdzonym sklepie, jak i przestrzeganie zasad higieny przy szykowaniu dań. Ale jedzenie też. Co jeszcze warto wiedzieć o mięsie?

Drobiowe rozterki
Kurczaki ze sklepu to sama chemia? Bez przesady. Białe, kurze czy indycze, mięso jest dobre dla dzieci: chude, ma dużo dobrze przyswajalnego białka (20 proc.), a tłuszczu zaledwie 1–2 proc. Drób hodowany masowo dostaje jednak antybiotyki, bo wciąż trapią go epidemie. Przenikają one nie tylko do mięsa, także do odchodów zwierząt, z nimi do gleby, a stąd do warzyw, owoców, wody – więc i tak nie uchronisz malca przed tymi substancjami. Mimo to jeśli masz dostęp do kurczaka ze wsi, warto z tego skorzystać.

Wegetarianizm – gorszy rozwój?
Prawidłowe przyrządzanie potraw bezmięsnych dla dzieci jest możliwe, ale trudne. Rozwiązanie: tam gdzie mięso, wstawiamy soję – nie wystarczy. Białko roślinne jest słabiej przyswajane. Istnieje ryzyko, że dziecko będzie np. niższe. Odradzamy wegetarianizm ortodoksyjny, tzn. bez jaj i ryb. Każdy posiłek powinien łączyć nabiał, warzywa, owoce i zboża oraz rybę lub jajko, najlepiej więc robić wszystko samemu.

Mała wielka zmiana

Wędliny ze sklepu lepiej ograniczać. Zawierają dużo soli, sztucznych dodatków (azotynów i fosforanów). Lepszy jest pieczony w domu schab, pasztet. Kupuj tylko wędliny chude, znanych firm. Dwa razy w tygodniu mięso zastąp rybą.

Roztrząsanie galarety
Potrawy w galarecie, np. ryby, są godne polecenia. Galareta zawiera kolagen (potrzebny ścięgnom, stawom, skórze), który trudno dostarczyć w innych daniach. Dla kilkulatka najlepsze są ryby morskie w galarecie – zawierają kwasy omega-3 i jod. Galarety nie polewaj octem, skrop sokiem z cytryny.

Owoce morza – dla dorosłych?

Można je podawać już trzylatkom. Lepiej tylko nie serwować surowych (np. ostrygi powodują zatrucia!). Skorupiaki (homary, krewetki, langusty) i mięczaki (ślimaki, omułki) są źródłem białka o wysokiej wartości. Zawierają witaminy z grupy B, minerały. Tak jak morskie ryby, są świetnym źródłem nienasyconych kwasów omega-3, wspomagających rozwój intelektualny.

Parówki albo życie
Zawierają szkodliwe azotyny i kilkulatek nie powinien jeść ich często. Choć parówki czasem występują pod nazwą „drobiowe”, „cielęce”, i tak zawierają wieprzowinę podłego gatunku, oprócz tego dużo tłuszczu, skóry, mąkę sojową lub ziemniaczaną, konserwanty, polepszacze i sól. Jeśli podajesz parówki 1–2 razy w tygodniu, nic się nie stanie, ale wybieraj te dla dzieci. Ich skład można odczytać na opakowaniu. Nie radzimy kupować parówek na wagę.

Więcej higieny
Kurczaki z masowej hodowli mogą zawierać groźną bakterię Campylobacter. Dzieci jednak powinny jeść białe chude mięso. Aby się ustrzec Campylobacter:
- dokładnie myj mięso, zanim zaczniesz je przyrządzać (dotyczy to wszystkich gatunków) ;
- używaj oddzielnych desek do krojenia drobiu oraz innych mięs;
- myj ręce przed i po obróbce mięsa;
- wyparzaj we wrzątku sztućce używane do przygotowania drobiu.
Redakcja poleca: Piniata – jak ją zrobić? Instrukcja krok po kroku (film)
Piniata to coraz popularniejszy element dziecięcych przyjęć. Przedstawiamy prosty sposób, jak samodzielnie zrobić efektowną piniatę. Choć nie jest to skomplikowane, warto zabrać się do pracy z odpowiednim wyprzedzeniem, aby piniata zdążyła wyschnąć.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy