Naleśniki cynamonowe z mascarpone i dżemem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

naleśniki z mascarpone i dżemem
fot. mat. pras. Łowicz

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dżem, np. Łowicz 100% z owoców Malina
  • cynamon
  • świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie

  1. Zmiksuj składniki na ciasto: mąkę, mleko, wodę, olej, sól.
  2. Smaż placki naleśnikowe na dobrze rozgrzanej patelni (średnica ok. 24-26 cm) nasmarowanej olejem.
  3. Ubij śmietankę z cukrem, pod koniec ubijania dodaj mascarpone.
  4. Na spód naleśników wyłóż cienką warstwę śmietanowego kremu, kolejno porcję dżemu i zwiń w rulon.
  5. Udekoruj świeżymi owocami i podawaj.

Zobacz też inne przepisy na naleśniki dla dzieci

źródło: mat. pras. Łowicz

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 10

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy