GRY
 
 

Naleśniki z bananami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

naleśniki, placki, banany, syrop klonowy
fot. Fotolia

Składniki

  • banany
  • mąka orkiszowa
  • woda gazowana
  • jaja
  • mleko
  • sól
  • olej z pestek winogron lub rzepakowy (niearomatyczny)

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia wbij dwa jaja i połącz je z mlekiem. Ubij, dodaj odrobinę soli. Dodawaj powoli mąkę orkiszową, a na koniec wodę gazowaną.
Na grubej tarce zetrzyj banana i dolej sporo oleju do ciasta, dokładnie wymieszaj, aż powstanie konsystencja lejącej śmietany.
Smaż na mocno rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju (wytartej papierem). Ważne! Gdy dodasz zbyt dużo wody mineralnej, naleśniki będą zbyt kruche, aby je przewrócić. Możesz zastąpić wodę mineralną wodą niegazowaną, ale wtedy dodaj odrobinę proszku do pieczenia.
Naleśniki możesz podawać z dżemem lub pudrem trzcinowym.

Sprawdź inne słodkie przepisy

źródło: Karulka

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (2 oceny)

5.5
Doładuj
Przeładuj