GRY

Belgijskie ciastka dla niemowląt wycofane ze sklepów! Nie podawajcie ich dzieciom!

Główny Inspektorat Sanitarny właśnie wycofał ze sprzedaży ciasteczka dla niemowląt „Belkorn” Biskids 6+ z koncentratem jabłkowym. Jedna z partii zawiera niebezpieczną substancję.

Dziecko w sklepie
fot. Fotolia

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w ciastkach wykryto wysoki poziom niebezpiecznego akryloamidu. Badanie potwierdzające tę sytuację zostało wykonane w Holandii, a producent zamieścił informację na swojej stronie internetowej. Niestety, w międzyczasie polski dytrybutor zdążył już sprzedać tę partię produktu kolejnym odbiorcom.

Jak rozpoznać niebezpieczne ciastka?


Ze sprzedaży zostały wycofane:
Ciasteczka dla niemowląt marki „Belkorn” Biskids 6+ with appleconcentrate (no added sugar, 150 g), których producentem jest belgijska firma CRV Corthouts NV. 
Trefna partia produkcyjna ma numer: 171401, a data minimalnej trwałości ciastek to 03.04.2018

Jeśli znajdziesz te numery na opakowaniu ciasteczek, nie podawaj ich dziecku ani sama ich nie jedz. Ciastka należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu.
Główny Urząd Sanitarny podkreśla, że „produkt z tej partii nie powinien być spożywany przez konsumentów, szczególnie przez dzieci, z uwagi na stwierdzony wysoki poziom akryloamidu”. 

Redakcja poleca: Najczęstsze błędy w diecie dzieci - tego unikaj!
Tycie i złe nawyki żywieniowe - to często efekty rodzicielskich błędów w karmieniu dzieci. Czego lepiej nie robić, układając dietę małego dziecka - doradza dietetyk z Centrum Diagnostyki i Terapii Dzieci MediPark.

Co to jest akryloamid?

To substancja potencjalnie uszkadzająca geny i mogąca powodować raka. Powstaje w naturalny sposób podczas obróbki termicznej żywności, czyli pieczenia, smażenia, grillowania. Akryloamid znajduje się w wielu produktach wysoko przetworzonych, które jemy na co dzień, zwłaszcza tych kupowanych w sklepach, m.in. w paluszkach, chipsach, chrupkach, ale także w przygotowywanych w domu, np. frytkach, smażonym mięsie. W niewielkich ilościach nie jest toksyczny, ale i tak warto ograniczyć, zwłaszcza w diecie niemowląt i małych dzieci, spożywanie produktów zawierających ten związek.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 sprawdzonych sposobów

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Doładuj
Przeładuj