Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
niemowlę, karmienie, fotelik
Dieta

Dieta dziecka 1-3 lat

Dieta dziecka od pierwszych do trzecich urodzin powinna być urozmaicona, to znaczy zawierać różne, odpowiednio dobrane produkty. Sprawdź jakie?

To bardzo ważne, bo każdy z nich dostarczał innych, niezbędnych dziecku składników odżywczych. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, każdego dnia w jadłospisie dziecka powinny znaleźć się różnorodne produkty z 5 podstawowych grup zawartych w piramidzie żywienia:

1. Produkty zbożowe
Chleb z pełnego ziarna, kasze, ryż, makarony, płatki śniadaniowe zawierają węglowodany złożone i dlatego stanowią podstawowe źródło energii. Dostarczają też witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego, koniecznego dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Dziecko powinno przyzwyczaić się do pieczywa z pełnego ziarna, grubych kasz i płatków śniadaniowych typu musli.

2. Warzywa i owoce
Zawierają dużo składników mineralnych, witamin oraz błonnik pokarmowy. Są kolorowe, smaczne i niskokaloryczne, dlatego w codziennym jadłospisie dziecka powinny występować jako dodatek do każdego posiłku, najlepiej 5 razy dziennie. Warzywa można podawać przygotowywane jako jarzynka (np. gotowane na parze) lub w zupach, ale najbardziej wartościowe są świeże owoce i warzywa (np. surówki).

3. Mięso, ryby, wędliny, jaja
To doskonałe źródło żelaza, cynku, miedzi oraz najwyższej jakości białka zwierzęcego. Dodatkowo ryby są bardzo dobrym źródłem jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. W codziennym jadłospisie dziecka nie powinno zabraknąć różnych gatunków mięsa, ale zawsze powinno być ono chude i dobrej jakości. Warto przygotowywać mięsa pieczone w domu, schab, pierś z indyka czy domowy pasztet. Należy ograniczyć spożywanie mięs smażonych oraz unikać parówek i innych wędlin gorszego gatunku, a ilość jaj ograniczyć do 3-4 w tygodniu.

4. Mleko i przetwory mleczne
Dostarczają wapnia, magnezu, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz witamin z grupy B. Najważniejsze produkty z tej grupy w jadłospisie małego dziecka to mleko i jogurty, bo są najmniej przetworzone i dostarczajà ważnych dla kości i zębów składników mineralnych w optymalnych proporcjach. Zamiast „zwykłego” mleka krowiego warto podawać dziecku mleko modyfikowane Junior 3 lub 4, bo jest wzbogacone w składniki, których w jadłospisie małego dziecka zwykle jest zbyt mało: żelazo, cynk, jod, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto mleko modyfikowane zawiera prebiotyki, które wspomagają układ odpornościowy Twojego dziecka.

5. Oleje roślinne i masło
Powinny być spożywane codziennie, ale w niewielkich ilościach. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D, E i K. Najlepsze jest świeże masło lub wysokiej jakości margaryna roślinna oraz oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy lub sojowy) jako dodatek do sałatek lub surówek.

Czy niania wie lepiej jak karmić dziecko? [WIDEO]

Zdrowie
Jedzonko na zdrowie
Zamiast do przedszkola malec wędruje do łóżka i się nudzi. Jak się uratować przed taką perspektywą? Spróbuj uodporniania dietą.

Lekarstwa są potrzebne dopiero wtedy, gdy dziecko zachoruje. Szczepionki nie uchronią przed wszystkim, np. przed zwykłymi przeziębieniami, które nieźle dają się we znaki – zamiast do przedszkola malec wędruje do łóżka i się nudzi. No więc jak się ratować? Spróbuj uodporniania dietą. To proste. Pamiętaj tylko, że, jak wszystkie naturalne sposoby, tak i ten zadziała, jeśli będziesz go stosować konsekwentnie. Prosto z natury Odporność wzmacniają witaminy (A, D, E, C, B6, kwas foliowy) i mikroelementy, przede wszystkim cynk i selen. Do cennych składników należą także białka (roślinne i zwierzęce). Ogromną rolę odgrywa żelazo. Chroni przed niedokrwistością, która osłabia organizm. Odporność wspierają też bakterie kwasu mlekowego. Ale natura ma jeszcze coś w zanadrzu. To substancje biologicznie czynne (tzw. fitochemiczne). Walczą z bakteriami, wspomagają wytwarzanie przeciwciał, chronią przed zakażeniami. Są to m.in. beta-karoteny, saponiny, siarczki, flawonoidy. Znajdują się w produktach spożywczych dostępnych w każdym sklepie! Ich działanie jest najskuteczniejsze, jeśli są dostarczane w pełnowartościowej diecie. Takiej, która zapewnia wszystkie potrzebne składniki i, z drugiej strony, nie zawiera w nadmiarze tego, co działa jak podstępny wróg, np. wymiatając z organizmu składniki pożyteczne lub zajmując ich miejsce w brzuszku (słodycze!). Najbogatsze we wzmacniające substancje są produkty świeże i naturalne, jak najmniej przetworzone: nierafinowane kasze (tzn. z pełnego ziarna), brązowy ryż, razowe pieczywo, świeże owoce i warzywa, naturalne jogurty. Często na talerzyku Gdzie szukać tych wszystkich drogocennych składników? Cebula, czosnek, por. Zawierają siarczki, które zaliczane są do grupy tzw. antybiotyków roślinnych. Działają antybakteryjnie. Takie właściwości czosnku znane były już piętnaście wieków przed naszą erą! Nasze...

dziecko, kuchnia, miseczka, fotelik
Rozwój dziecka
Jadłospis dwulatka
Grymaszenie przy jedzeniu, odsuwanie talerza z zupą, trzymanie mięsa w buzi... Wypróbuj nasze rady, zamiast karmić na siłę. Tak będzie łatwiej i milej.

[CMS_PAGE_BREAK] Kupuj pieczywo z mąki z pełnego przemiału oraz kasze Trzeba przyzwyczajać dzieci, by jadły też ciemniejsze pieczywo, np. dobrze wypieczony chleb razowy lub graham i bułki z dodatkiem mąki orkiszowej. Co drugi dzień zamiast kartofli i makaronu gotuj kasze: gryczaną, drobną jęczmienną, jaglaną, kukurydzianą, dostarczają bowiem witamin – E oraz z grupy B, wapnia, żelaza, a także cennego błonnika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce Wprowadź to jako zasadę dotyczącą całej rodziny i bądź konsekwentna. Warzywa oraz owoce to niezastąpione źródło witamin, soli mineralnych i cennego błonnika – niezbędnego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Warzywa podawaj gotowane, najlepiej na parze, oraz w postaci surówek i sałatek (np. tarta marchewka, ogórki kwaszone – też lepiej starte – lub kapusta kwaszona drobniutko pokrojona). Z warzyw strączkowych rób purée lub dodawaj je do zupy w niewielkich ilościach. Owoce, także suszone, np. rodzynki, kawałki śliwek i moreli, doskonale zastępują słodycze. Zachęcaj do picia mleka, maślanki, jogurtu i kefiru Mleko i produkty mleczne powinny być nadal stałym składnikiem diety dziecka, ponieważ dostarczają najlepiej przyswajalnego wapnia. Mleko może być modyfikowane lub świeże (jest do wyboru kilka rodzajów). Maślanka, kefir, jogurt, mleko kwaśne są łatwiej strawne, bo zawarte w nich białka są już w postaci „nadtrawionej”. Małym dzieciom nie podaje się chudego mleka, tylko zawierające 2 lub 3,2 proc. tłuszczu, potrzebują one także niewielkich ilości świeżego masła. Aby zapotrzebowanie na wapń było w pełni pokryte, malec powinien wypić około dwóch szklanek mleka oraz zjeść mały kubeczek jogurtu i plasterek żółtego sera. Konsultacja: dr hab. med. Halina Weker, specjalista w dziedzinie Żywienia, kieruje Zakładem Żywienia w...

dzieci, odżywianie, kuchnia
Żywienie
Dekalog zdrowego żywienia
Aby nasze dzieci rosły i rozwijały się zdrowo, trzeba jeszcze sporo zmienić w ich diecie. Oto dekalog żywienia dla dzieci w drugim i trzecim roku życia.

  O karmieniu niemowląt wiesz wiele. A o diecie dzieci w następnych dwóch latach życia? Tu jest gorzej. Tymczasem ostatnie badania wykazały, że dieta dzieci w drugim i trzecim roku życia daleka jest od ideału. Nie dość, że sporo malców ma niedobory żelaza (zwiększa to ryzyko wystąpienia anemii) i wapnia (dzieci otrzymują tylko 60–70% zalecanej ilości), to w ich diecie jest zbyt mało cynku i miedzi. Za to zbyt dużo białka, tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru, a za mało produktów bogatych w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwy z oliwek i olejów roślinnych, ryb morskich). Właśnie dlatego grupa ekspertów w dziedzinie pediatrii i żywienia opracowała nowe zalecenia. Oto, co powinno znaleźć się w diecie ponadrocznego malucha, a czego unikać. 1. Wprowadź pieczywo i produkty zbożowe z pełnego przemiału Małe dzieci nie muszą jeść tylko białego pieczywa (zwłaszcza bułeczek). W ich diecie powinny znaleźć się bułki i chleb razowy (dobrze wypieczony), graham, pieczywo z mąką orkiszową, makaron razowy, brązowy ryż, a oprócz manny także inne kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, kukurydziana) i płatki owsiane Warto wiedzieć: Produkty z ziaren mało oczyszczonych zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo. 2. Warzywa i owoce podawaj 5 razy dziennie Warzywa gotuj na parze, podawaj w zupach lub jako surówki. Ze strączkowych (soczewicy, grochu, fasoli) przygotowuj purée. Mają sporo składników mineralnych, białko roślinne i błonnik. Owocami zastępuj słodycze, podawaj je jako deser lub na podwieczorek. Warto wiedzieć: Podawaj też kwaszoną kapustę i ogórki. Są łatwiej strawne niż surowe, zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego i witaminę C. 3. Zachęcaj do picia mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu W diecie dziecka powinno znaleźć się mleko i jego przetwory. Zawiera ono łatwo przyswajalny wapń,...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Dzień Wagarowicza
Czas wolny
Dzień wagarowicza 2023 – kiedy obchodzimy i jak go spędzić?
Dominika Bielas
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
pierwszy dzień wiosny
Czas wolny
Pierwszy dzień wiosny 2023 – kiedy wypada, jak się obchodzi? (tradycje i zwyczaje)
Ewa Janczak-Cwil
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Marzanna: co to jest i jak wygląda? Co symbolizuje obrzęd topienia marzanny?
Aktualności
Marzanna: jak wygląda, co symbolizuje topienie marzanny?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak