
To bardzo ważne, bo każdy z nich dostarczał innych, niezbędnych dziecku składników odżywczych. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, każdego dnia w jadłospisie dziecka powinny znaleźć się różnorodne produkty z 5 podstawowych grup zawartych w piramidzie żywienia:
1. Produkty zbożowe
Chleb z pełnego ziarna, kasze, ryż, makarony, płatki śniadaniowe zawierają węglowodany złożone i dlatego stanowią podstawowe źródło energii. Dostarczają też witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego, koniecznego dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Dziecko powinno przyzwyczaić się do pieczywa z pełnego ziarna, grubych kasz i płatków śniadaniowych typu musli.
2. Warzywa i owoce
Zawierają dużo składników mineralnych, witamin oraz błonnik pokarmowy. Są kolorowe, smaczne i niskokaloryczne, dlatego w codziennym jadłospisie dziecka powinny występować jako dodatek do każdego posiłku, najlepiej 5 razy dziennie. Warzywa można podawać przygotowywane jako jarzynka (np. gotowane na parze) lub w zupach, ale najbardziej wartościowe są świeże owoce i warzywa (np. surówki).
3. Mięso, ryby, wędliny, jaja
To doskonałe źródło żelaza, cynku, miedzi oraz najwyższej jakości białka zwierzęcego. Dodatkowo ryby są bardzo dobrym źródłem jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. W codziennym jadłospisie dziecka nie powinno zabraknąć różnych gatunków mięsa, ale zawsze powinno być ono chude i dobrej jakości. Warto przygotowywać mięsa pieczone w domu, schab, pierś z indyka czy domowy pasztet. Należy ograniczyć spożywanie mięs smażonych oraz unikać parówek i innych wędlin gorszego gatunku, a ilość jaj ograniczyć do 3-4 w tygodniu.
4. Mleko i przetwory mleczne
Dostarczają wapnia, magnezu, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz witamin z grupy B. Najważniejsze produkty z tej grupy w jadłospisie małego dziecka to mleko i jogurty, bo są najmniej przetworzone i dostarczajà ważnych dla kości i zębów składników mineralnych w optymalnych proporcjach. Zamiast „zwykłego” mleka krowiego warto podawać dziecku mleko modyfikowane Junior 3 lub 4, bo jest wzbogacone w składniki, których w jadłospisie małego dziecka zwykle jest zbyt mało: żelazo, cynk, jod, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto mleko modyfikowane zawiera prebiotyki, które wspomagają układ odpornościowy Twojego dziecka.
5. Oleje roślinne i masło
Powinny być spożywane codziennie, ale w niewielkich ilościach. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D, E i K. Najlepsze jest świeże masło lub wysokiej jakości margaryna roślinna oraz oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy lub sojowy) jako dodatek do sałatek lub surówek.