
Malutkie dzieci mają wyjątkowo delikatne żołądki, a ich system odpornościowy dopiero uczy się pracować na pełnych obrotach.
Co z tego wynika? Ano to, że smykowi może zaszkodzić nawet takie danie, które na nas, dorosłych, nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. Dlatego gotując dla swojego malucha, musisz przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad – o każdej porze roku, ale podczas upałów w szczególności.
Przestrzegaj higieny
Zanim zabierzesz się za robienie zupki czy tarcie jabłka, umyj ręce. Dokładnie myj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria, np. tarki i deski do krojenia. Te, na których kroisz surowe mięso, wyparzaj wrzątkiem. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również ścierki (pierz je w wysokiej temperaturze). Często zmieniaj gąbki, zmywaki.
Nie oblizuj łyżki
Nigdy nie oblizuj łyżeczki malca ani nie pij z jego kubka. Jeśli chcesz spróbować zupki smyka, weź drugą łyżeczkę i odłóż na swój talerz. Nie karm też dziecka swoimi sztućcami.
Używaj dobrych naczyń
Na garnkach emaliowanych powstają rysy i odpryski. Uszkodzone naczynie trzeba wyrzucić, bo z fragmentu niepokrytego emalią mogą się przedostawać do żywności szkodliwe substancje. Najlepiej korzystać z garnków ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem. Bezpieczne jest też szkło i miedź. Naczynia z tworzyw sztucznych również, ale tylko te dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Kupuj mięso z pewnych źródeł
Mięso – nawet odrobinę nieświeże (w upały to wcale nie rzadkość) albo przechowywane w złych warunkach (np. leżące przez cały dzień na słońcu w bazarkowej budzie) może być przyczyną zatrucia pokarmowego. Nie kupuj także mięsa już przyprawionego, np. na grilla. Po pierwsze jest ryzyko, że właśnie dlatego go przyprawiono, by ukryć jego gorszą jakość. Po drugie przyprawy, które zostały do niego dodane, zupełnie nie nadają się dla malutkich dzieci.
Wyrzucaj nadgniłe owoce i warzywa
Widzisz na jabłuszku tylko małą nadgnitą plamkę? Nie odkrawaj jej, by resztę owocu podać swojemu smykowi. Bakterie, które spowodowały gnicie, mogą bowiem znajdować się już w całym jabłku.