
Gotowe dania mają tę wyższość nad domową kuchnią, że na etykiecie jest podany dokładny skład potrawy. Dzięki temu wiesz, co dziecko zjadło: ile białka, ile tłuszczu, ile witamin, ile kalorii. Kiedy gotujesz domową zupę, nie masz nawet jak sprawdzić, ile kalorii w niej pływa. Każdy producent ma obowiązek umieścić na opakowaniu informację o tym, co znajdziesz w środku. Co jeszcze powinnaś wiedzieć o słoikach?
ETYKIETA
Jest po to, żeby ją przeczytać. I warto to robić, bo kupując jedzenie dla maluszka, nie wystarczy kierować się tylko wyglądem opakowania. Kolorowe nie znaczy, że dla niemowlęcia. Na etykiecie powinien być umieszczony np. wiek, od którego można dziecku podawać produkt.
OPAKOWANIE
Gdy otwierasz słoiczek, powinnaś usłyszeć charakterystyczne kliknięcie. To znak, że pojemnik był dobrze zamknięty i danie się nie zepsuło. Nigdy nie sięgaj po słoik, którego wieczko jest wypukłe. To znak, że już się rozszczelnił, a jego zawartości nie można jeść.
POJEMNOŚĆ
Dania ze słoiczków zawierają porcje odpowiednie do wieku dziecka. Dla najmłodszych można kupić już 80-gramowe opakowania, dla starszych niemowląt 120–190 g. A dla dzieci powyżej roku nawet 250-gramowe.
WIEK DZIECKA
Uważnie czytaj etykiety. Jedni producenci piszą np. „od piątego miesiąca“ (co znaczy, że możesz danie podać, gdy maluch skończy czwarty), inni: „po piątym miesiącu“ (zatem podaj je dziecku, które zaczęło szósty miesiąc życia).
SMAK
Producenci żywności dla dzieci (zgodnie z rekomendacjami) ograniczają dodatek soli, cukru i przypraw w gotowych daniach. I dlatego ich smak jest bardziej delikatny, wręcz mdły. Maluchom „na domowej kuchni“ może nie pasować.
TERMIN PRZYDATNOŚCI
Zupy, dania z mięskiem lub rybą, przeciery warzywne mają nawet kilkumiesięczną datę przydatności do spożycia, bo są sterylizowane. Fabrycznie zamknięte słoiczki przechowuj w temperaturze pokojowej, np. w szafce. Nie powinny stać na słońcu.