Dania w słoiczkach – prawdy i mity
Czy naprawdę są zdrowe? Czy to tylko reklamowe hasło? Wyjaśniamy wątpliwości.
Czy naprawdę są zdrowe i bez konserwantów? Można je podawać alergikom? Jak długo karmić nimi niemowlę? Dlaczego mają być lepsze niż zupki gotowane w domu? Pora rozwiać wątpliwości mam.
Zupki, owocowe przeciery, mleczne desery, kaszki z mlekiem i owocami – gotowych posiłków dla niemowląt w słoiczkach, kartonikach lub kubeczkach jest coraz więcej. Są wygodne, bo można je podać zaraz po otwarciu. Ale czy zdrowe? Obalamy mity.
Słoiczki się nie psują, bo mają konserwanty
To, że się nie psują i mają długi termin ważności, jest spowodowane sposobem przygotowania, który zabezpiecza je przed rozwojem bakterii. Dania mięsne i warzywne są sterylizowane, czyli poddawane działaniu temperatury powyżej 100 st.C w wysokim ciśnieniu. Przetwory owocowe mają niższe pH, wystarczy je pasteryzować, czyli ogrzać do temperatury między 60 a 95 st.C.
Sprawdź nasze jadłospisy dla niemowląt!
Dania ze słoiczka nie nadają się dla alergika
Na pewno uda się znaleźć coś dla dziecka uczulonego na mleko, jajko czy gluten. Musisz tylko uważnie czytać wszystkie informacje o składzie podane na etykiecie. Niektóre firmy mają nawet specjalne linie dla dzieci alergicznych. Często takie dania są złożone tylko z jednego lub dwóch składników; można wybrać takie, które nie powodują u dziecka uczulenia.
Przeczytaj szokujący raport - źle karmimy dzieci
Dieta złożona z gotowych dań będzie bardzo monotonna
Wręcz przeciwnie: asortyment jest obecnie duży, wciąż pojawiają się nowe potrawy. W dodatku jedno danie czasem składa się nawet z kilkunastu składników; jego skopiowanie przez mamę byłoby naprawdę trudne.
Chcesz sama przygotować zupkę dla niemowlęcia? Sprawdź nasze przepisy
Warto je podawać, gdy malec uczy się nowych smaków
Na początku dziecko zjada tylko kilka łyżeczek zupki,...