Jak wybrać dobre pomidory?
Trudno sobie wyobrazić zupę pomidorową, pizzę czy sos do spaghetti bez pomidorów. Pomidory królują na naszych stołach od lata do późnej jesieni - w tym czasie mają one najlepszy, najpełniejszy smak.
Czym się kierować w wyborze pomidorów?
Jest wiele gatunków pomidorów, mają one różne zastosowanie w kuchni, np.:
podłużne pomidory, tzw. jajka, mają niewiele soku, za to wiele miąższu; idealnie nadają się do suszenia;
malinowe pomidory - są najsłodsze oraz najpełniejsze w smaku ze wszystkich pomidorów; idealnie nadają do sałatek;
zwykłe czerwone pomidory są lekko kwaskowate w smaku; idealnie nadają się do zup .
Wybierając pomidory na straganie lub w sklepie, sprawdźmy, czy nie są zbyt twarde lub niedojrzałe. Jeśli nabędziemy takie warzywa, połóżmy je na kilka dni na parapecie, na słońcu. Powinny nabrać odpowiedniego koloru i smaku. Ważne! Pomidorów nie należy trzymać w lodówce.
Warto również pamiętać, że mniejsze pomidory będą słodsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
Aby nie stracić za dużo soku i miąższu , najlepiej kroić pomidora w poprzek gniazd nasiennych (miejsce, gdzie znajdował się ogonek powinny być pośrodku pierwszego plastra).
Zobacz także: 7 dań z pomidorami - sprawdzone przepisy
Co zawiera w sobie pomidory?
Pomidory zawierają wiele witamin i soli mineralnych , m.in.:
witaminę C (jeden średni pomidor pokrywa około 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę),
witaminę E (25% dziennego zapotrzebowania),
beta-karoten (prowitamina A) - bierze udział m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry,
witaminy z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy,
witamina PP (pomaga w metabolizmie cukru i cholesterolu we krwi),
witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe),
potas - ma działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi (jedzenie pomidorów poleca się po dużym wysiłku, gdy pojawią się zakwasy ),
wapń,
magnez,
żelazo,
mangan,
miedź,
kobalt.
Pomidory przetworzone, np. keczup, zupa pomidorowa, zawierają bardzo dużo likopenu...