
Jeśli dziecko jest jeszcze niemowlakiem, zbyt mocno nie odstępuj od codziennego jadłospisu, a już na pewno nie rezygnuj z zasad rozszerzania diety. Maluch i tak będzie zszokowany, że tak wiele się wokół dzieje – wizyta rodziny, świąteczne zapachy, całkiem inne dźwięki. Może się zresztą zdarzyć, że wcale nie będzie miał ochoty na próbowanie nowych smaków. Dlatego nie przygotowuj całej Wigilii pod kątem dziecka – wystarczy jedna, dwie potrawy. Niektóre wystarczy tylko lekko zmodyfikować. Zaproponuj, ale nie zmuszaj malucha do jedzenia – na pełne kulinarne uczestnictwo w Wigilii przyjdzie jeszcze czas. A na razie zrób dla niego…
Barszczyk kiszony w domu (od 12. miesiąca)
Jest bardziej wartościowy niż barszczyk z gotowanych buraków, ale trzeba go zacząć przygotowywać na kilka dni przed świętami, bo musi zdążyć się ukisić.
Składniki:
- 3–4 raczej małe buraki
- litr wody
- łyżka soli kamiennej
- liść laurowy
- czosnek
- ziarenka pieprzu
Wykonanie:
Buraki umyj, obierz ze skórki, pokrój w dowolny sposób i ułóż w słoiku do 2/3 objętości. Dodaj przyprawy. Sól rozpuść w wodzie i taką zalewą zalej buraki w słoiku. Zakręć i postaw w ciepłym miejscu, by zaczęła się fermentacja. Potem wynieś do ciemnego i chłodnego miejsca. Odczekaj kilka dni, aż buraki się ukiszą. Barszcz można pić na surowo, jedynie podgrzany (taki jest najwartościowszy) lub ugotować buraczki razem z zalewą.
Ryba po grecku (od 10. miesiąca)
Jest smaczna i zdrowa, choć prawdziwi Grecy takiej potrawy wcale nie jedzą. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- filet z dorsza lub mintaja
- wiórek masła
- marchewka
- po małym kawałku pietruszki i selera
- kawałeczek pora l pomidor
- łyżeczka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Rybę zawiń folię aluminiową i upiecz z odrobiną masła. Marchewkę, pietruszkę, selera umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Pora drobno posiekaj, pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. W garnuszku podgrzej olej, wrzuć warzywa, podduś krótko, dodaj troszkę wody i duś powoli, aż będą miękkie. Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody. Rybę wyłóż na talerzyk i nałóż na wierzch duszone warzywa. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Pierożki ze śliwkami (po 12. miesiącu)
Jako nadzienie możesz wykorzystać domowe powidła śliwkowe lub suszone śliwki, bez konserwantów. Maluch zje je chętniej niż tradycyjne wigilijne pierogi.
Składniki:
- 400 g mąki
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- domowe powidła śliwkowe lub suszone śliwki ekologiczne bez pestek
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, wody i soli zagnieć ciasto na pierogi. Wyrabiaj je przez około 5 minut, a potem cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż po łyżeczce domowych powideł lub po jednej suszonej śliwce. Złóż na pół i dokładnie posklejaj brzegi, uważając, by nadzienie nie dostało się między nie, bo wtedy pierogi bardzo łatwo pękają podczas gotowania. Tak przygotowane przykryj ściereczką i gotuj partiami w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi, przelej gorącą wodą i odsącz. Podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany.