Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
jedzenie, dziecko
Panthermedia
Dieta

Ziemniaki nie są nudne

Dzieci uwielbiają zwłaszcza grule rzezone na poski, jak mówią o frytkach na Podhalu. Ale ziemniaki mają wartości, o które nikt ich nawet nie podejrzewał!

Chociaż podajemy je maluchom (prawie) na każdy obiad (już od 5–6. miesiąca), to zwykle uważamy za mało wartościowe. Niesłusznie krąży o nich wiele mitów: że tuczą i nic w nich nie ma. Tymczasem tuczą nie one, tylko to, co do nich dodajemy (tłuszcz, sos).
A składniki? Jest ich mnóstwo, w dodatku łatwo przyswajalne. Dodatkowym plusem ziemniaków jest to, że pasują niemal do wszystkiego. Można z nich zrobić omlety, placki, zapiekanki, babki, racuchy...

Na zdrowie
Ugotowane ziemniaki (takie polecamy) mają wręcz wartości prozdrowotne. Są lekkostrawne i idealne dla dzieci, których układ pokarmowy jest delikatny. Ziemniaki sprzyjają trawieniu, pomagają zarówno na zaparcia, jak i na biegunki. Leczą przewód pokarmowy. Zawierają sporo witaminy C – i to więcej niż jabłko czy dynia. W ziemniakach są też witaminy: A, B1, B2, B3, B6 i PP, a także składniki mineralne. Szczególnie potas wspomagający serce oraz magnez mający korzystny wpływ na układ nerwowy, który jest też budulcem kości i zębów. Jest w nich też trochę wapnia, żelaza i fosforu. Ziemniaki, które możesz kupić teraz – pod koniec zimy i na początku wiosny – mają co prawda mniej witaminy C niż młode, ale za to zawierają więcej potasu i fosforu, a także witamin B1 i B6. A więc? Więcej już nie myśl, że ziemniaki to tylko zapychacz żołądka!

Polecamy w mundurkach
Najwięcej cennych składników znajduje się tuż pod skórką, dlatego cienko ziemniaki obieraj, a jeszcze lepiej – gotuj (lub piecz) w mundurkach. Większość zawartych witamin jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nie obieraj ziemniaków na zapas i nie zostawiaj ich zalanych wodą, tylko od razu ugotuj – w małej ilości wody. Zalej je wrzątkiem, co jeszcze skróci czas gotowania, a więc możliwość utraty składników. Jeszcze lepiej gotować je na parze (traci się tylko 10–25 proc. składników, podczas gdy przy tradycyjnym gotowaniu może to być więcej niż połowa!). Bardzo wartościowe są też ziemniaki pieczone. Gorzej z ukochanymi przez maluchy frytkami. Podawaj je rzadko, bo – jak wszystkie potrawy smażone – chłoną tłuszcz. Stają się przez to mocno kaloryczne. Jeśli jednak decydujesz się na frytki (czasem można), smaż je na oleju rzepakowym (lub oliwie z oliwek), dobrze rozgrzanym. Po zakończeniu smażenia resztki oleju wylej. Podczas długiego smażenia powstają związki rakotwórcze. Czasem na ziemniakach pojawia się zielony kolor (zwykle jeśli są źle przechowywane lub już zaczęły kiełkować). Świadczy to o zawartości solaniny. Uwaga: ten związek jest podejrzewany o właściwości rakotwórcze. Zieloną część musisz odkroić, a najlepiej w ogóle takich ziemniaków nie gotować dla dziecka. Wywaru z nich nie wolno używać do zupy, gdyż solanina do niego przechodzi.

Programowanie żywieniowe u dzieci: jak komponować jadłospis, żeby dzieci były zdrowe?

jabłka
Fotolia
Karmienie
Jabłka dla karmiącej mamy?
To nasze najpopularniejsze owoce, znanych w kilkudziesięciu odmianach, w dodatku dostępnych przez cały rok. Ich największym bogactwem jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy.

Co dobrego jest w jabłkach? Oprócz naturalnych węglowodanów i witaminy C, która jest największym bogactwem jabłek , jabłka zawierają też witaminy B1, B2, PP, prowitaminę A. Dostarczają też wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz niewielkich ilości żelaza, które zapobiega anemii. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego , który reguluje pracę układu pokarmowego. Obecność krzemionki w jabłkach wzmacnia kości i tętnice, wspomaga obieg krwi. Gotowane tarte jabłka leczą biegunkę oraz niestrawność oraz choroby wrzodowe. Warto wiedzieć, że najbogatsze w witaminę C są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Czy karmiąca mama może jeść jabłka? Mama karmiąca może jeść jabłka - to jeden z najlepszych owoców dla niej. Właściwie nie ma ograniczeń w jedzeniu jabłek innych niż zdrowy rozsądek. Najlepiej jeść je na surowo, ze skórką, bo to ona zawiera więcej witamin i składników ułatwiających trawienie niż miąższ. Uwaga! Jabłka mogą wchodzić w alergię krzyżową . Jeśli masz alergię wziewną na pyłek brzozy (rzadziej na pyłki traw i zbóż, bylicy, ambrozji), możesz też mieć alergię krzyżową na jabłka (a także gruszki). Pamiętaj jednak, że to nie znaczy, że twoje dziecko też ją ma. Zobacz też: Alergia krzyżowa - co jeszcze może cię uczulać Kiedy jest najlepszy sezon na jabłka? W Polsce jabłka dojrzewają w okresie lipiec- październik . Jednak jabłka są dostępne przez cały rok, bo to owoce, które doskonale udaje się przechowywać przez zimę. Jak jeść jabłka? Jabłka można łączyć ze wszytskimi pokarmami, bo nie powodują fermentacji w jelitach. Można robić z nich musy, soki, ale najlepiej jeść na surowo ze skórką. Świetnie nadają się na przetwory : dżemy,  kompoty. Są świetnym dodatkiem do ciast, naleśników, omletów, tart,...

Dieta
Fasolka i spółka
Odmian warzyw strączkowych jest mnóstwo. Szkoda, że tak rzadko się po nie sięga...

Czarne, nakrapiane, białe, czerwone, zielone – kolorów i odmian warzyw strączkowych jest mnóstwo. Szkoda, że tak rzadko się po nie sięga... Nawyk jedzenia warzyw warto wyrabiać od najmłodszych lat. Lekarze alarmują, że i dorośli, i dzieci jedzą ich zbyt mało. A należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie! Jedną z nich mogą być warzywa strączkowe. Suche ziarna trzeba moczyć 12 godzin i gotować w tej samej wodzie, nawet do trzech godzin. Należy je solić pod koniec, by szybciej się ugotowały. Warzywa strączkowe o ciemnych ziarnach mają intensywniejszy smak niż jasne. Fasolka szparagowa (żółta, zielona, mamut)(od 9. miesiąca życia) Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku, witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Można ją podawać jako dodatek do obiadu z masłem, w sałatkach lub jako purée. Niemowlętom podawaj małą ilość; najdelikatniejsze w smaku są cienkie strączki. Wyższą wartość odżywczą ma zielona fasolka. Groszek (zielony cukrowy) (od 9. miesiąca życia) Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witaminy B1, fosforu, potasu, witaminy C, E, prowitaminy A. Można ją podawać jako jako jarzynkę, w postaci dodatków do zup, sałatek. Ma delikatny lekko orzechowy smak, szybko się gotuje; zielony groszek ma znacznie więcej witaminy E oraz fosforu i potasu niż suszony. Fasola (biała, perłowa, jaś, kidney, czarna) (od 2. roku) Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witamin z grupy B i magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku. Można ją podawać w postaci puree, jako dodatek do sałatek, zup i potraw z warzyw. Przed gotowaniem trzeba ją koniecznie moczyć co najmniej 12 godzin. Bób (od 2. roku życia) Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, karotenu, witamin B1, B2, PP i C. Można go podawać bez skórki jako...

owoce sezonowe, owoce dla dzieci, jabłka dla dzieci, karmienie niemowlaka, rozszerzanie diety niemowlaka
Panthermedia
Dieta
Owoce lata - kiedy i jak podawać je dziecku
Jabłka, gruszki, śliwki, winogrona - przyszedł czas na kolejne owoce sezonowe. Sprawdź, kiedy możesz podać je dziecku i jak je przyrządzić.

Choć pierwsze letnie owoce smakują naprawdę wyjątkowo, to na szczęście natura zadbała byśmy się nimi nie znudzili. Gdy kończą się truskawki czy czereśnie, przychodzi czas na inne owoce. Najlepiej oczywiście jeść je na surowo. Niemowlętom trzeba je obrać i rozdrobnić. Jabłka dla dzieci od 5. miesiąca Co zawierają: witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy oraz wapń, potas, magnez oraz niewielkie ilości żelaza. Jak podawać: niemowlętom w postaci papek, musów, soków; starszym dzieciom na surowo w cząstkach, w postaci soków, dżemów i kompotów, a także jako dodatek do ciast, mięsa, naleśników, omletów czy sałatek. Uwagi: regulują trawienie. Pieczone jabłka to składnik lekkostrawnych diet. Istnieje ponad 10 tysięcy odmian tych owoców – różnią się smakiem, kształtem, barwą. Jakie jabłka wybrać? Antonówki – twarde i kwaśne; nadają się na szarlotkę i do mięsa. Papierówki – są soczyste i delikatne w smaku, gdy są mocno dojrzałe, dobre do placków. Gloster – twarde, soczyste, kwaskowate; świetne do nadziewania pieczonego drobiu. Malinowe – soczyste i aromatyczne. Kosztele – twarde, soczyste, słodkie; nadają się do przechowywania przez zimę. Cortlandy – kruche, słodkie; do deserów. Lobo – słodkawo-kwaskowate i kruche. Czempiony – bardzo soczyste, aromatyczne i słodkie; dobre na przetwory. Winogrona dla dzieci od 5.–6. miesiąca Co zawierają: witaminy A, PP, C, a także wapń, żelazo, potas, mangan. Jak podawać: niemowlętom w postaci soku; starszym dzieciom – świeże. Uwagi: są łatwostrawne (bez pestek), energetyczne, wspomagają pracę nerek. Dla dzieci kupuj winogrona bezpestkowe, obieraj je ze skórki. Dzika róża dla dzieci od 5. miesiąca w sokach i przecierach, w innej postaci – powyżej 1....

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak