Mogą być jarzynowe, owocowe, z mięskiem lub bez. Oswajają malca z nowymi smakami. Powinny więc być różnorodne.
Wypróbuj przepisy:
> Zupa z malin z kaszką manną (od 11. miesiąca życia)
> Rosół warzywny z pulpetami (od 10. miesiąca życia)
> Zupa z brokułów (od 7. miesiąca życia)
Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym powinny dostać pierwszą zupkę w piątym miesiącu życia, karmione piersią – w siódmym. Przygotuj ją z marchwi, pietruszki i ziemniaka, z dodatkiem kleiku ryżowego i świeżego masła (oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego niskoerukowego). Stopniowo wprowadzaj kolejne warzywa: dynię, brokuły, seler, kalafior, kalarepkę, cukrowy zielony groszek, buraczki, por albo cebulę. W czwartym kwartale możesz już dodać do zupy świeżego dojrzałego pomidora, warzywa kapustne, cukinię, kabaczka.
Takie danie to źródło energii, tłuszczu, węglowodanów, witamin C i z grupy B, betakarotenu oraz soli mineralnych. Porcja 100 ml zupy dostarcza ok. 50 kcal i uzupełnia płyny w diecie dziecka. Jej konsystencja uzależniona jest od wieku malca. W drugim kwartale powinien dostawać jednolitą papkę, w trzecim kwartale – zupę przecieraną i gęstą, a w czwartym – z wyczuwalnymi miękkimi cząsteczkami warzyw i mięsa.
Zupka początkowo zastępuje jeden posiłek mleczny. W czwartym kwartale (według schematu żywienia) oprócz niej dziecko może już jeść także drugie danie.
Jak przygotować zupkę
Świeża, domowa zupka smakuje inaczej niż gotowe dania ze słoiczków. Możesz urozmaicać nią jadłospis maluszka.
1. Przygotuj naczynia
Garnuszek powinien być osobny, stalowy lub emaliowany z dopasowaną pokrywką. Jeśli nie masz miksera, potrzebne będzie również plastikowe lub stalowe sitko oraz łyżka do przecierania.
2. Myj warzywa
Przed obraniem zawsze dokładnie je umyj pod bieżącą wodą, obierz i znów opłucz.
3. Krótko gotuj
Pokrojone na małe kawałki jarzyny wrzuć do wrzątku. Gotuj pod przykryciem, uzupełniając wygotowaną wodę, aż składniki będą miękkie – około 20 minut (zbyt długo gotowane tracą wartości i są mniej smaczne).
4. Podawaj przetartą
Zmiksuj jarzynki z wywarem, w którym się gotowały, lub przetrzyj je przez sitko, dodaj łyżeczkę masła (oliwy), zagotuj. Połącz z dwoma łyżeczkami kleiku. Podawaj łyżeczką.
Wypróbuj przepisy:
> Zupa z malin z kaszką manną (od 11. miesiąca życia)
> Rosół warzywny z pulpetami (od 10. miesiąca życia)
> Zupa z brokułów (od 7. miesiąca życia)

Śniadanie dla dziecka w 7. miesiącu życia: Przecier z marchwi Składniki: 1 średnia marchew, 1 łyżeczka kleiku ryżowego, 1 łyżeczka świeżego masła. Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie rozmieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu i sprawdzeniu temperatury! Przekąska dla 7-miesięcznego dziecka: Sok z jabłka Składniki: świeże, dojrzałe jabłko. Umyj je dokładnie, obierz, sparz wrzącą wodą i zetrzyj na drobnej, szklanej tarce. Porcelanowy kubek i sitko także sparz wrzątkiem. Wyłóż przecier z jabłka na sitko i wyciśnij sok do kubeczka. Obiad dla 7-miesięcznego dziecka: Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem Składniki: 80 g obranej marchwi, małe obrane jabłko, 2 łyżeczki kleiku ryżowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 20 g piersi kurczaka, 1/3 szklanki wody. Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180 ml. Czytaj też: Przepisy na dania dla dziecka - 8. miesiąc życia

Mamy dla was 5 niezawodnych przepisów na zupy dla dzieci. Można je podawać już niemowlętom już od 6. miesiąca życia . 1. Aksamitna zupa pomidorowa dla dzieci można podawać od 6. miesiąca – 1/2 kg dojrzałych pomidorów (3-4 sztuki), – 1/2 średniej cebuli, – 1 ząbek czosnku, – 1 łyżka masła, – 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej, – 2 łyżki śmietany kremówki, – 1 łyżeczka cukru pudru, – sól, pieprz. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Stop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz cząstki pomidorów. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodaj 3 szklanki wody. Gotuj 20 minut. Następnie zupę przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody mączkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, niewielką ilość soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i przez chwilę „ubijaj” zupę trzepaczką na małym ogniu. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką. 2. Zupa z zielonego groszku dla dzieci można podawać od 6. miesiąca życia – pęczek włoszczyzny, – szklanka świeżego lub mrożonego groszku, – płaska łyżka mąki pszennej, – pół pojemniczka śmietany 12%, – liść laurowy, ziele angielskie. Przygotuj ok. 1 litra wywaru z włoszczyzny. Ugotuj do miękkości groszek w niewielkiej ilości wody. Zmiksuj go lub przetrzyj przez sito. Przetarty groszek połącz z gotowym wywarem, dodaj przyprawy i gotuj 3 minuty. Utrzyj mąkę ze śmietaną tak by nie było grudek, połącz z zupą i zagotuj. 3. Barszcz z zakwasem ogórkowym dla dzieci można podawać od 6. miesiąca – pół pęczka włoszczyzny, – 2 buraki, – 1 szklanka soku z kwaszonych ogórków, – 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu), – 1 łyżka mąki pszennej, – sól, cukier, pieprz, liść...

Obiadek dla niemowlaka możesz podać, kiedy dziecko skończy 6 miesięcy. Tyle że pierwsze obiadki dla niemowlaka to tak naprawdę nie prawdziwy obiad, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni, a bardziej jedno-, czy dwuskładnikowy posiłek. Jak przygotować obiadki dla niemowlaka? Wedle najnowszych zaleceń żywieniowych w kwestii rozszerzania diety niemowlaka, jako pierwsze powinny zostać podane warzywa (dopiero po warzywach należy podać owoce). Każde warzywo należy wprowadzać stopniowo i obserwować reakcję maluszka. Podobnie jest z rybami i mięsem, kaszą czy owocami. Brzmi to nieco skomplikowanie, ale spokojnie. Tłumaczymy krok po kroku, jak przygotować obiadek dla niemowlaka i od czego najlepiej jest zacząć wprowadzanie nowych produktów. Obiadki dla niemowlaka: zupa Niezależnie od tego, czy rozszerzasz dietę niemowlaka metodą BLW, czy też masz zamiar samodzielnie karmić dziecko, najbezpieczniejszą opcją obiadową na początek jest zupa. Na samym początku najlepiej jest przygotować ją z jednego lub dwóch warzyw. Wystarczy ugotować wybrane warzywa i zmiksować je na gładki krem. Takie zupki to idealna propozycja na pierwsze obiadki dla niemowlaka! Po tygodniu wprowadzania nowych warzyw do zupki można dodać np. niewielką ilość ryżu, kleiku kukurydzianego, kaszy jaglanej czy manny. Do każdej zupy, po wystudzeniu, dobrze jest dodać łyżeczkę zdrowego tłuszczu (np. masła albo oliwy z oliwek), aby witaminy z warzyw lepiej się przyswoiły, a zupka zyskała na wartości. Na samym początku należy dawać dziecku tylko kilka łyżek zupy i obserwować, jak organizm zareaguje na poszczególne składniki. Jeśli boisz się o uczulenie, warto prowadzić dziennik rozszerzania diety i zapisywać, co dziecko jadło w danym dniu. Gdyby wystąpiła ewentualna alergia, szybciej zorientujesz się, jaki składnik mógł uczulić maluszka. WAŻNE! Jeśli...