
Ssanie z butelki to dla niemowlaka kompletna nowość. Ale nie martw się: maluszek do wszystkiego szybko się przyzwyczai, jeśli tylko uda ci się dobrze dobrać dla niego, butelkę, smoczek, a przede wszystkim nauczyć się rozpoznawać, kiedy dzidziuś chce jeść. W naszym przewodniku znajdziesz informacje na ten temat.
A jak apetyt
Wszelkie normy (np. podawane na opakowaniu mleka), które określają, ile razy dziennie i jak duże porcje powinno wypijać maleństwo, traktuj wyłącznie orientacyjnie. Jeśli dziecko jest zdrowe, dobrze się rozwija i przybiera na wadze nie martw się, jeśli czasami zjada mniej. Nie zmuszaj go do wypijania całej porcji, nie karm na siłę. Niepokojący jest tylko nagły spadek apetytu. Kolejne karmienia malca możesz notować w dzienniczku.
B jak butelka
Jej kształt jest w zasadzie obojętny, wybierz taką, którą wygodnie będzie ci trzymać. Najlepiej zaopatrzyć się w kilka. Będziesz wtedy mogła przygotować sobie na cały dzień zapas czystych, wyjałowionych butelek. Najwygodniejsze są te z żaroodpornego nietłukącego się tworzywa. Długo trzymają ciepło i są lekkie. Ich wadą jest to, że dość szybko się niszczą. Na porysowanej chropowatej powierzchni łatwo gromadzą się resztki jedzenia, a w nich rozmnażają bakterie. Dlatego gdy tylko zauważysz, że butelka zrobiła się matowa i porysowana, zmień ją na nową.
D jak dziurka w smoczku
Nie powinna być ani za mała, ani za duża – chodzi o to, żeby mleko płynęło bez przeszkód, ale też nie za szybko, bo wtedy maluch połyka za dużo powietrza, a nawet może się zachłysnąć. Jeśli łączysz karmienie piersią i butelką, to dziurki w smoczku powinny być nieduże, by smyk troszkę popracował, nim mleko wypłynie (jak przy piersi). Do mieszanki mlecznej i herbatek dziurka powinna być mniejsza, a do soków przecierowych trochę większa (zupki dziecko powinno jeść łyżeczką!).
F jak futerał
Wkłada się do niego butelkę z wodą lub mlekiem. Najczęściej wykonany jest on ze styropianu lub grubego materiału, który podtrzymuje temperaturę. Jest niezastąpiony podczas spacerów lub w podróży. Utrzymuje stałą temperaturę przez około cztery godziny.
H jak higiena
Przez pierwsze pół roku musisz wyjątkowo dbać o higienę przy posiłkach, bo łatwo o zatrucie pokarmowe. Możesz kupić sterylizator elektroniczny czy parowy lub sama sterylizować akcesoria. Dobrze umyte i rozkręcone butelki, smoczki, zakrętki włóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj przez trzy minuty.