
Co dobrego jest w jeżynach?
To bardzo wartościowe i niskokaloryczne owoce. Jeżyny zawierają dużo witaminy C, E (najwięcej ze wszystkich owoców leśnych) oraz witaminę K. Wspomagają pracę układu krążenia, pomagają zapobiegać chorobom oczu, Są również bogate w wapń i magnez, które biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej. Jeżyny są pożyteczne przy biegunkach, schorzeniach dróg oddechowych, anginie. Przy przeziębieniach i grypie działają napotnie i wykrztuśnie. Bogate w błonnik pestki korzystnie wpływają na trawienie.
W medycynie ludowej sporządzano sok z jeżyn, który stosowano potem przy przeziębieniu i na wzmocnienie odporności. A zawarte w jeżynach fitoestrogeny to naturalnie występujące estrogeny roślinne, które działają w organizmie podobnie jak żeńskie hormony - mogą pomóc złagodzić objawy PMS.
Czy karmiąca mama może jeść jeżyny?
Tak, mamy karmiące mogą jeść jeżyny - jedynym ograniczeniem jest tu zdrowy rozsądek. Mogą je jeść nawet cukrzycy, bo mają niski indeks glikemiczny. Niektórzy naukowcy przypuszczają nawet, że substancje zawarte w jeżynach mogą być tak samo skuteczne jak leki antycukrzycowe.
Zobacz też: Rodzinna dieta pod lupą psychodietetyka
Kiedy jest najlepszy sezon na jeżyny?
Najlepszy sezon na jeżyny rozpoczyna się w sierpniu i trwa do września, a nawet października.
Jak jeść jeżyny?
Najlepiej na surowo, jako dodatek do deserów, a nawet sałatek, czy zdrową przekąskę. Z jeżyn można również robić przetwory, np. dżemy i konfitury. Nadają się także do mrożenia. Natomiast z liści jeżyn można przygotowywać napar, który ma działanie przeciwbiegunkowe, natomiast wywar stosuje się przy gorączce i grypie.
Zobacz też: Karmienie piersią lepsze niż ubezpieczenie zdrowotne