
Podczas przyrządzania mieszanki zadbaj szczególnie o zachowanie higieny, ponieważ słodkie mleko jest świetną pożywką dla bakterii. Jak zadbać o to, aby karmienie butelką nie stało się źródłem kłopotów?
Wybierz dobry smoczek
Najbardziej trwałe i najłatwiejsze do mycia są smoczki wykonane z silikonu (te, które są zupełnie przezroczyste). Żółte, gumowe szybciej się zużywają. Ważny jest też kształt smoczka – im bardziej przypomina kształt maminej piersi, tym lepiej dla zgryzu dziecka. Kiedy smoczek zacznie ciemnieć, odkształci się, od razu zmień go na nowy. Zużyty materiał sprawia, że smoczek jest mniej trwały, łatwo się nadrywa, a wtedy maluch może odgryźć kawałek i go połknąć.
Kup bezpieczną butelkę
Najlepiej od razu kilka (przyda się 4–6 butelek o pojemności 180 ml). Nim je wybierzesz, zwróć uwagę, by były z tworzywa niezawierającego groźnego dla zdrowia bisfenolu A (takie butelki są oznaczone znakiem „BPA free” lub „BPA 0”). Dlaczego to ważne? Pod wpływem ciepła (np. podczas podgrzewania mieszanki w butelce albo wyparzania butelki przed użyciem) wytwarza się szkodliwa substancja, która uwalnia się ze ścianek i przedostaje do mleka. Po karmieniu umyj butelkę specjalną szczotką (samo płukanie gorącą wodą nie usunie całkowicie resztek mleka).
Przed użyciem sterylizuj...
To gwarantuje, że wewnątrz butelki nie będzie bakterii ani grzybów. W elektrycznym sterylizatorze butelki są poddawane działaniu pary wodnej w temperaturze przekraczającej 100°C. Czas sterylizacji wynosi osiem minut, a butelki przechowywane w zamkniętym urządzeniu są sterylne przez trzy godziny.
...lub wygotowuj akcesoria
Jeśli nie masz sterylizatora, wygotuj butelki w wodzie. Zanurz je we wrzątku i gotuj 3–5 minut (woda musi bulgotać). Do wygotowywania przeznacz osobny garnek i używaj go tylko do tego celu. Możesz też wybrać butelki samosterylizujące się. Wtedy wystarczy nalać wodę do umytej butelki, włożyć do niej smoczek (odwrotnie niż do karmienia), zakręcić specjalną nakrętką i wstawić na kilka minut (zależnie od zaleceń producenta) do kuchenki mikrofalowej. Czyste butelki trzymaj w garnku pod pokrywką lub w sterylizatorze. Możesz też włożyć je na najniższą półkę w lodówce.
Przegotuj wodę na mleko
Nawet jeżeli dopiero otworzyłaś nową butelkę wody, bezpieczniej jest ją przegotować. Do przyrządzania mleka nie używaj wody z kranu – nie znasz jej składu mineralnego ani stopnia zanieczyszczenia. Kupuj wodę niskozmineralizowaną (500 mg składników mineralnych/l). Najlepsze mają na opakowaniu rekomendację CZD albo IMiD. Otwartą butelkę przechowuj w lodówce najdłużej 48 godzin.
Rozmieszaj proszek
Zrób to tuż przed podaniem dziecku mleka. Nie trzymaj gotowej mieszanki w temperaturze pokojowej dłużej niż godzinę, bo mogą się w niej namnożyć szkodliwe bakterie.
Wylej resztki pokarmu
I to od razu po zakończeniu karmienia, bo zaschnięte mleko trudno usunąć. Butelkę umyj wodą z dodatkiem sody oczyszczonej (to bezpieczniejsze niż płyn do zmywania). Nigdy nie dolewaj świeżego mleka do niedopitej mieszanki, bo ze śliną mogły się do niej przedostać bakterie.
Konsultacja: dr n. med. Lilianna Baran, neonatolog, pracuje w I Klinice Położniczej we Wrocławiu.