
Szczególną uwagę zwróć na czystość w czasie przygotowywania mieszanek mlecznych, bo ciepłe, słodkie mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii. Najczęściej zatrucia pokarmowe wywoływane są przez salmonellę lub gronkowca, ale powodują je również inne bakterie, np. Escherichia coli, Schigiella (przenoszą ją np. muchy). Im dziecko młodsze, tym silniej reaguje na zatrucie.
Szykuj mleko tuż przed karmieniem
Wsyp odmierzoną porcję mleka do butelki, dodaj odpowiednią ilość ciepłej (nie gorącej, powinna mieć ok. 40°C) przegotowanej wody i wymieszaj, potrząsając butelką lub obracając ją w dłoniach.
Nie przygotowuj butelek z mlekiem na cały dzień
Zrobienie mieszanki jest tak proste, że nie warto robić zapasów. Wyjątkowo, jeśli chcesz mieć jedzenie na następne karmienie, schłódź butelkę z mlekiem pod bieżącą wodą i dopiero potem wstaw ją do lodówki. Mleka nie można przechowywać w cieple. Nie trzymaj gotowej mieszanki w temperaturze pokojowej dłużej niż godzinę, bo mogą się w niej namnożyć bakterie.
Bezpośrednio po jedzeniu umyj butelkę i smoczek
Zaschnięte mleko trudniej jest potem usunąć. Jeśli maluszek nie wypił całej porcji, wylej resztki. Nigdy nie podawaj dziecku niedopitego mleka ani nie dolewaj go do świeżej mieszanki, bo ze śliną mogły się do niego przedostać bakterie. Myj butelki wąską szczoteczką do butelek i smoczków. Możesz użyć wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Umyte butelki trzymaj w zamkniętej szafce lub garnku z pokrywką, by nie siadały na nich muchy.
Butelki i smoczki sterylizuj w garnku lub sterylizatorze
Do sterylizacji butelek przeznacz osobny garnek z pokrywką i używaj go tylko do tego celu. Wlej do niego tyle wody, by butelki i smoczki były zanurzone, i przykryj. Gotuj naczynia 3–5 minut od momentu zagotowania.
W sterylizatorach butelki i smoczki są wyjaławiane parą wodną w temperaturze powyżej 100°C. Czas sterylizacji zależy od rodzaju urządzenia – producenci zwykle zalecają ok. 8 minut.
Do robienia mleka używaj czystej przegotowanej wody
Kupuj wodę butelkowaną niskozmineralizowaną i niskosodową. Napoczętą butelkę z wodą zakręć i trzymaj w lodówce do 48 godzin.
Kilka dobrych rad
Butelki wysterylizuj przed pierwszym użyciem.
• Na początek kup butelki o objętości 125 lub 150 ml, potem większe: 160–260 ml.
• Potrzebujesz 6–7 butelek i około 10 smoczków, gdy malec jest karmiony tylko butelką. n nie przekraczaj czasu sterylizacji. Zbyt długo gotowane smoczki niszczą się i nie nadają do użycia.
• Wybieraj raczej smoczki silikonowe niż z lateksu. Te ostatnie szybciej się niszczą, mogą też, niestety, uczulać.
Konsultacja: dr n. med. Teresa Kibalenko-Nowak, pediatra, leczy dzieci od ponad 50 lat, odpowiada na wasze pytania w naszym poradniku telefonicznym.
