Mleko w proszku czy płynne
Rodzaj mleka trzeba dobrać do wieku i potrzeb dziecka.
1 z 7
Mleko modyfikowane początkowe (dla dzieci od 1. do 6. miesiąca)
To mleko krowie, którego skład został zmodyfikowany, by było zbliżone do pokarmu kobiecego. Zawiera wszelkie witaminy, tłuszcze i składniki mineralne, konieczne do prawidłowego rozwoju dziecka, np. HiPP, ok. 13 zł, Bebiko, ok. 12 zł.
2 z 7
Mleko modyfikowane następne (dla dzieci między 7. a 12. miesiącem)
Zawiera np. więcej białka i żelaza niż mleko początkowe, dzięki czemu jest lepiej dopasowane do potrzeb niemowląt w drugim półroczu życia, np. Nan, ok. 14 zł, Enfamil, ok. 20 zł.
3 z 7
Mleko modyfikowane w proszku junior (dla dzieci 1–3 lata)
Jest alternatywą dla zwykłego krowiego. Zawiera mniej białka niż zwykłe, jest też wzbogacone w niezbędne witaminy i minerały, zawiera potrzebne dziecku tłuszcze, np. Nestlé, ok. 13 zł, Bebilon, ok. 38 zł (800 g).
4 z 7
Mleko modyfikowane płynne (dla niemowląt lub dzieci 1–3 lata)
Dla niemowląt – w opakowaniach, zawierających jedną porcję, np. Humana, ok. 3 zł. Częściej w płynnej formie występuje mleko typu junior, np. Candia, ok. 4 zł, Bebiko, ok. 6 zł.
5 z 7
Mleko mikrofiltrowane dla dzieci (od 12. miesiąca)
Podlega procesowi mikrofiltracji (przez gęste sita). Jest pasteryzowane w niskiej temperaturze (72°C). Zachowuje większość witamin i cennych składników. Ma trwałość 2–3 dni, np. Zimne, ok. 3,60 zł, Milandia, ok. 2,20 zł.
6 z 7
Mleko pasteryzowane (dla dzieci od 12. miesiąca)
Pasteryzacja polega na podgrzaniu mleka do 100ľC i szybkim ochłodzeniu go. Pozbawia to mleko części witamin, choć mniejszej niż w przypadku UHT. Ma trwałość 2–3 dni, np. Polskie, ok. 2,30 zł, Mazurski Smak, ok. 1,80 zł.
7 z 7
Mleko UHT (dla dzieci powyżej 1. roku życia)
Metoda UHT utrwala mleko przez szybkie podgrzanie do 135–150°C i natychmiastowe schłodzenie. Ginie jednak 5–10 proc. witamin. Trwałość – do 6 miesięcy, np. Białe Wapń, ok. 3 zł, Wypasione, ok. 2,70 zł.