Jeżeli nie możesz jeść potraw, zawierających krowie białko bo szkodzi ono Twojemu maluchowi, musisz zmodyfikować swoją dietę. Wypróbuj nasze przepisy, które są przeznaczone właśnie dla mam na diecie bezmlecznej.
Ciasteczka owsiane dla mam karmiących
–dla mam dzieci ze skazą białkową
Składniki:
– 1/2 kg płatków owsianych,
– 1,5 margaryny zwykłej,
– 3/4 szkl. mąki,
– 3/4 szkl. cukru,
– 2-3 jajka przepiórcze,
– zapach śmietanowy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wygniatamy. Robimy cieniutkie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek.
Bananowiec
– przepis dla matek karmiących dzieci alergiczne
Składniki:
- 20 dag biszkoptów bezglutenowych
- pół szklanki śmietany kremówki
- pół szklanki cukru
- żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze)
- galaretka owocowa
- 3 banany
- mleko
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Biszkopty namoczyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć w formie. Śmietanę utrzeć z cukrem i żółtkiem. Źelatynę rozpuścić w odrobinie gorącego mleka. Utartą masę połączyć z utartymi na tarce bananami, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie część porcji masy położyć na biszkopty, a gdy stężeje, wyłożyć resztę.
Kluski z mięsem
Ciasto jak na zwykłe śląskie kluski, do środka zmielone gotowane mięsko z łyżką oliwy. Oczywiście nie polewamy skwarkami
Składniki (jak na kluski śląskie):
– 1 kg ziemniaków,
– 25 dag mąki ziemniaczanej,
– sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i zemleć. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia. Kluski takie można też nadziewać, np. gotowanym mielonym mięsem lub owocami.
Ryba zapiekana z marchewką
– filet z ryby ugotuj, potem włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż startą marchewką i zapiecz
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Składniki:
– 1 szklanka ryżu,
– 1 łyżka masła,
– 50 g cukru,
– 4 jabłka, ew. rodzynki - łyżka,
– ćwierć łyżeczki cynamonu,
– kilka łyżek cukru, konfitury
Sposób przygotowania:
Ryż wrzuć do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Możesz również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.
Naleśniki bez mleka
Składniki:
– 4 jajka
– szklanka mąki
– łyżka oleju
– szklanka wody
Sposób przygotowania:
Zmiksuj składniki, odstaw ciasto na pół godziny. Usmaż naleśniki na wysmarowanej olejem patelni. Podaj z owocami, nadzieniem ze sparzonego szpinaku albo gotowanego i zmielonego mięsa przyprawionego pieprzem i odrobiną cebulki.

Owocowy keks (od 18. miesiąca) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - łyżka proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - pół szklanki cukru - jajko - szklanka mleka - pół kostki masła - szklanka mrożonych owoców (np. maliny, jagody, truskawki) - masło i tarta bułka do smarowania foremki PRZYGOTOWANIE: W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate. Na koniec dodaj nierozmrożone owoce. Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C. Bałwankowa rodzina (od 18. miesiąca) SKŁADNIKI: - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 300 g mąki - pół szklanki cukru pudru - 2 łyżki startej skórki cytryny - 180 ml maślanki - 2 jajka - pół kostki masła - szczypta soli Pasta: - 2 szklanki cukru pudru - białko - łyżka wody PRZYGOTOWANIE: Masło roztop. Wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj maślankę z jajkami, wlej do miski z mąką, dodaj masło. Wyrób ciasto i przełóż do wysmarowanych masłem foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz, aż się zrumienią. Połącz cukier z białkiem i wodą. Polej ciastka. Z reszty lukru zagnieć masę. Zrób bałwankom brzuszki i główki. [CMS_PAGE_BREAK] Kokosowe kuleczki (od 2. roku) SKŁADNIKI: - pół szklanki płatków owsianych - 100 g nasion amarantusa (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością) -3/4 szklanki wiórków kokosowych - 100 g miękkiego masła - 3 łyżki płynnego mleka modyfikowanego - 2 łyżki cukru pudru - łyżka sezamu PRZYGOTOWANIE: Nasiona amarantusa gotuj w potrójnej ilości wody ok. 15 minut. Na patelni upraż płatki owsiane, sezam i połowę...
Naleśniki, pizza, makaron z sosem – takie pyszności zje chętnie nawet największy niejadek. 1. Świderki z kolorowym sosem – 500 g świderków, – puszka pomidorów bez skórki, – 1 cebula, – 3 marchewki, – 1/2 selera, – 2 łyżki oleju, – 1 ząbek czosnku, – 1 łyżeczka cukru, – 1 łyżeczka bazylii, – sól, pieprz. Pokrojoną cebulę zrumień. Dodaj startą na grubej tarce marchewkę i seler, po chwili pomidory z zalewą, posiekany czosnek i cukier. Gotuj ok. 12 minut, aż sos zgęstnieje, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełóż na półmisek i polej sosem. Posyp startym serem i zieleniną. Jedna porcja dla dziecka = 2-3 czubate łyżki 2. Uniwersalny przepis na ciasto naleśnikowe - 5 jajek, - 35 dag mąki, - 2 szklanki mleka, - łyżeczka oleju, szczypta soli. Ciasto ubij mikserem. Jeśli masz czas, odstaw je pod przykryciem na godzinę. 3. Naleśniki z wiśniami – 4 jajka, – szklanka mleka, – pół szklanki mąki, – tłuszcz do smażenia. Nadzienie: – 250 g waniliowego serka homogenizowanego, – sok cytrynowy, – wiśnie, – śmietanka 30%, – miód i cynamon. Z mleka, mąki, jajek i odrobiny soku cytrynowego zrób ciasto. Odstaw je na 20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż cienkie naleśniki. Serek, szklankę wiśni, sok z cytryny oraz miód zmiksuj. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż w kwadraciki. Udekoruj wiśniami i kleksami z ubitej śmietanki. Posyp cynamonem. Jedna porcja dla dziecka = 1-2 naleśniki 4. Ryżowa korona z truskawkami – 200 g ryżu, – 1 litr mleka pasteryzowanego, – 2 łyżki śmietanki, – 2 jaja, – 180 g cukru pudru, – 25 g masła, – 1/2 kg truskawek, – 1 łyżka płatków migdałów, sól, laska wanilii. Zagotuj litr wody, wsyp opłukany ryż i zostaw na ok. 2 minut....

Jeśli twoje dziecko ma alergię, nie oznacza to wcale, że nie możesz niczego jeść. Wręcz przeciwnie. Co jeść, gdy karmisz piersią? Dieta karmiącej mamy musi być urozmaicona, bo tylko wtedy zapewni tobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Jednak dieta mamy karmiącej piersią alergika musi być nieco inna. Jakie potrawy możesz jeść bez obaw? Wszystko zależy od tego, na co twoje dziecko jest uczulone. Ciasteczka dla mamy karmiącej piersią: bez mleka Składniki: 1/2 kg płatków owsianych, 1,5 margaryny, 3/4 szklanki mąki (najlepiej graham), 1/4 szklanki cukru, 2-3 jajka przepiórcze, 5 łyżek oleju rzepakowego. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do miski, wygnieć. Zrób małe placuszki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek. Zobacz też: Dieta mamy karmiącej Bananowiec dla mam karmiących piersią: bez glutenu Składniki: 20 dag biszkoptów bezglutenowych, pół szklanki śmietany kremówki, pół szklanki cukru, żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze), galaretka owocowa, 3 banany, kilka łyżek mleka, 4 łyżeczki żelatyny. Sposób przygotowania: Biszkopty namocz w rozpuszczonej galaretce, ułóż w formie. Śmietanę utrzyj z cukrem i żółtkiem. Źelatynę rozpuść w odrobinie gorącego mleka. Utartą masę połącz z utartymi na tarce bananami, dodaj żelatynę i wymieszaj. Część porcji masy połóż na biszkopty, a gdy stężeje, wyłóż resztę. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem dla mam karmiących piersią: bez mleka Składniki: szklanka ryżu, łyżka oleju rzepakowego, 20 g cukru (lub 2 łyżki miodu), 4 jabłka, rodzynki, ćwierć łyżeczki...