Jeżeli nie możesz jeść potraw, zawierających krowie białko bo szkodzi ono Twojemu maluchowi, musisz zmodyfikować swoją dietę. Wypróbuj nasze przepisy, które są przeznaczone właśnie dla mam na diecie bezmlecznej.
Ciasteczka owsiane dla mam karmiących
–dla mam dzieci ze skazą białkową
Składniki:
– 1/2 kg płatków owsianych,
– 1,5 margaryny zwykłej,
– 3/4 szkl. mąki,
– 3/4 szkl. cukru,
– 2-3 jajka przepiórcze,
– zapach śmietanowy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wygniatamy. Robimy cieniutkie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek.
Bananowiec
– przepis dla matek karmiących dzieci alergiczne
Składniki:
- 20 dag biszkoptów bezglutenowych
- pół szklanki śmietany kremówki
- pół szklanki cukru
- żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze)
- galaretka owocowa
- 3 banany
- mleko
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Biszkopty namoczyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć w formie. Śmietanę utrzeć z cukrem i żółtkiem. Źelatynę rozpuścić w odrobinie gorącego mleka. Utartą masę połączyć z utartymi na tarce bananami, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie część porcji masy położyć na biszkopty, a gdy stężeje, wyłożyć resztę.
Kluski z mięsem
Ciasto jak na zwykłe śląskie kluski, do środka zmielone gotowane mięsko z łyżką oliwy. Oczywiście nie polewamy skwarkami
Składniki (jak na kluski śląskie):
– 1 kg ziemniaków,
– 25 dag mąki ziemniaczanej,
– sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i zemleć. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia. Kluski takie można też nadziewać, np. gotowanym mielonym mięsem lub owocami.
Ryba zapiekana z marchewką
– filet z ryby ugotuj, potem włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż startą marchewką i zapiecz
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Składniki:
– 1 szklanka ryżu,
– 1 łyżka masła,
– 50 g cukru,
– 4 jabłka, ew. rodzynki - łyżka,
– ćwierć łyżeczki cynamonu,
– kilka łyżek cukru, konfitury
Sposób przygotowania:
Ryż wrzuć do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Możesz również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.
Naleśniki bez mleka
Składniki:
– 4 jajka
– szklanka mąki
– łyżka oleju
– szklanka wody
Sposób przygotowania:
Zmiksuj składniki, odstaw ciasto na pół godziny. Usmaż naleśniki na wysmarowanej olejem patelni. Podaj z owocami, nadzieniem ze sparzonego szpinaku albo gotowanego i zmielonego mięsa przyprawionego pieprzem i odrobiną cebulki.
Karmienie
05 stycznia 2007
Jeżeli nie możesz jeść potraw, zawierających krowie białko bo szkodzi ono Twojemu maluchowi, musisz zmodyfikować swoją dietę.
Polecamy
Porady