
Czy wiesz, kiedy przygotować mleko? I jak ważne jest zachowanie przy tym higieny? Maluch jest narażony na zatrucia pokarmowe, bo jest ono świetną pożywką dla bakterii.
Dla mamy i taty, debiutujących w roli butelkowych rodziców, przygotowaliśmy krótkie wademekum. Oto cztery podstawowe zasady:
Przygotuj mleko przed karmieniem
Zdarza się, że maluszek nie jest głodny lub śpi dłużej niż zazwyczaj. Co wtedy? Możesz wówczas trzymać mieszankę w podgrzewaczu (do 45 minut). Gdy w tym czasie dziecko nie zgłodnieje lub się nie obudzi, trzeba ją wylać.
Jeśli przewidujesz, że maluszek będzie jadł później, od razu wstaw butelkę z mieszanką do lodówki. Schłodzoną można przechowywać do dwóch godzin. Tuż przed podaniem podgrzej ją w podgrzewaczu lub kąpieli wodnej. Nigdy nie rób tego w mikrofalówce, bo mikrofale podgrzewają nierównomiernie i wpływają na strukturę białka. I pamiętaj – mieszankę można podgrzewać tylko raz.
Sprawdź wielkość otworu w smoczku
Upewnisz się, że jest prawidłowy, odwracając butelkę do góry dnem i potrząsając nią kilka razy. Jeżeli mleko wypłynie ciągłym strumieniem – jest za duży. Gdy spadnie tylko kilka kropel – za mały. Otwór jest odpowiedni wtedy, gdy najpierw mleko wycieknie małym strumieniem, a potem zacznie kapać kroplami.
Obserwuj też dziecko. Gdy wkłada w ssanie wiele wysiłku, a potem staje się rozdrażnione – mleko najpewniej leci za wolno. Podobnie dzieje się, kiedy nakrętka jest zbyt mocno dokręcona. W środku wytwarza się wtedy próżnia, co hamuje jego wypływ. Wystarczy więc nieco ją odkręcić.
Podczas karmienia rób przerwy
Jedząc, maluch połyka nie tylko mleko, ale i powietrze, dlatego się denerwuje, szybko ma też uczucie sytości. Zrób więc w trakcie karmienia kilka krótkich przerw. A jeśli dziecko samo przerywa ssanie po kilku łykach – potrzymaj je na ramieniu do odbicia, poklepując delikatnie plecki.
Przerwij karmienie co jakiś czas, jeżeli maleństwo pije bardzo szybko. Powinno spokojnie przełknąć to, co ma w buzi, i złapać oddech. Pamiętaj też, że dzieci, które mają zatkany nosek, a w pierwszych tygodniach życia zdarza się to bardzo często, nie mogą jeść i oddychać równocześnie –śprzerwy w trakcie jedzenia są wtedy niezbędne. I jeszcze jedno: zawsze po karmieniu, potrzymaj malca do odbicia.
Starannie umyj butelkę i smoczek
I to jak najszybciej po karmieniu. Użyj specjalnej szczoteczki i odrobiny płynu do mycia naczyń. Aby butelki i smoczki utrzymać w czystości, możesz kupić sterylizator, pojemnik do sterylizacji w mikrofalówce lub... przeznaczyć do tego zwykły garnek (umyte butelki, smoczki i zakrętki gotuj przez pięć minut). Wygotowane akcesoria wysusz na ściereczce (przykryj je drugą), a gdy wyschną, luźno zakręć butelki, wkładając smoczki do środka, i przechowuj je w lodówce.
Podawaj maluchowi butelkę, trzymając go w ramionach – zaspokoisz nie tylko głód fizyczny, ale i... głód czułości. Z tego powodu nie karm dziecka, podpierając jedynie butelkę, gdy siedzi w foteliku czy krzesełku lub leży na plecach (łatwo wtedy o zakrztuszenie).
Pamiętaj też, by mleko wypełniło cały smoczek. Jeśli będziesz trzymać butelkę zbyt poziomo, częściowo wypełni je powietrze – to doprowadzi do powstania gazów w jelitach.
Konsultacja: Lilianna Baran Pediatra Neonatolog; I Klinika Położnicza we Wrocławiu.