Reklama

W chwili urodzenia wzrok dziecka jest niedojrzały – jego ostrość wynosi ok. 10% ostrości widzenia osoby dorosłej. Maluszek widzi obszar wielkości małego talerza oddalonego nie więcej, niż o 30 cm. Trzeciego dnia życia pociecha umie skupić spojrzenie na Twojej twarzy oddalonej o 20-50 cm, a po 6 tygodniach zaczyna Cię rozpoznawać. Z każdym kolejnym miesiącem wzrok maleństwa polepsza się, a dorówna dorosłemu, gdy brzdąc będzie miał ok. 5 lat. Co możesz zrobić, aby wspierać zdrowy rozwój wzroku malca? W pierwszych miesiącach życia umieść w jego pokoju dekoracje w jaskrawych kolorach, wybieraj kontrastowe barwy i kształty zabawek (np. zawieś nad łóżeczkiem karuzelkę), stopniowo dodawaj coraz więcej elementów wystroju pokoju i często zmieniaj ich położenie. Pamiętaj także o tym, że małe oczka potrzebują odpowiedniej diety. Nie może w niej zabraknąć wspomnianych na wstępie kwasów LC PUFA. Czym są? Już wyjaśniamy.

Reklama

Kwasy na medal!
Kwasy tłuszczowe wchodzą w skład budowy najmniejszych elementów narządu wzroku – budują siatkówkę oka. A, jak już mogłaś przeczytać wyżej, w 1. roku życia szybko dojrzewa ostrość widzenia maluszka. Od ostrości widzenia niemowlęcia zależny jest zaś także jego rozwój psychoruchowy. Im więcej malec widzi, im lepiej rozróżnia kształty, tym szybciej rozwija się i ruchowo i psychicznie. I tu dochodzimy do podstawowego znaczenia kwasów tłuszczowych. Stymulują one rozwój ostrości widzenia i w ten sposób pośrednio wpływają na cały rozwój psychoruchowy i zdolności poznawcze małego brzdąca. Czym zaś są dokładnie kwasy LC PUFA? LC PUFA (Long Chain PolyUnsaturated Fatty Acids), czyli długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe to taki szczególny składnik kwasów tłuszczowych, który wpływa na funkcje ośrodkowego układu nerwowego – w tym na dojrzewanie ostrości widzenia. W związku z tym, z punktu widzenia fizjologii dojrzewania narządu wzroku, ważne jest, aby w odpowiedniej ilości dostarczyć małemu organizmowi te składniki tłuszczowe. W czasie ciąży kwasy LC-PUFA są aktywnie transportowane z organizmu matki przez łożysko do nienarodzonego jeszcze dziecka. Od momentu narodzin organizm maluszka sam wytwarza kwasy DHA i ARA z ich prekursorów – kwasów linolowego i alfa-linolenowego. Jednak w czasie pierwszych miesięcy życia przemiana ta nie zawsze zachodzi w jednakowy sposób i ilości LC-PUFA mogą być niewystarczające. Dlatego natura wyposażyła mleko matki w kwasy LC-PUFA. Najważniejsze z nich to kwas arachidonowy (ARA) i dokozahesaenowy (DHA). A zatem, gdy karmisz piersią, w menu maleństwa znajdują się one automatycznie. Co jednak, gdy przestaniesz karmić?

LC PUFA z butelki
Enfamil PREMIUM 2 z LIPILEM jest mlekiem następnym, którego skład powstał w wyniku szeroko zakrojonych badań oraz ponad 100-letniego doświadczenia Mead Johnson w opracowywaniu innowacyjnych produktów przeznaczonych do żywienia niemowląt i dzieci. Mleko to zawiera LIPIL – jedyną w swoim rodzaju mieszankę kwasów tłuszczowych LC PUFA (omega 3 – DHA i omega 6 – ARA), znajdujących się w mleku matki w zakresie zalecanym przez ekspertów z EFSA, czyli Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Dzięki temu, kiedy przestajesz karmić piersią, nadal możesz wspierać prawidłowy rozwój wzroku i układu immunologicznego swojej pociechy. Widzisz? To takie proste mieć małe oczy na oku!

Reklama

Czytaj więcej >>

Reklama
Reklama
Reklama