cukrzyca u dziecka
Fotolia
Zdrowie

Cukrzyca w Polsce atakuje dzieci! Lekarze ostrzegają! [WYWIAD]

25 lat temu zachorowania na cukrzycę typu 1 u dzieci były sporadyczne. Dziś są coraz częstsze, a Polska jest światowym liderem wzrostu zachorowań na cukrzycę wśród dzieci. Chorują nawet niemowlęta. Co jest przyczyną: tłumaczy prof. Małgorzata Myśliwiec.

Prof. Małgorzata Myśliwiec jest diabetologiem, pracuje w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Od lat zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem cukrzycy u dzieci. Pani profesor wraz z zespołem GUM-ed prowadzi przełomowe badania nad nowatorskimi badaniami dotyczącymi zatrzymania procesu rozwijania się cukrzycy.

Dlaczego dzieci coraz częściej chorują na cukrzycę?

Powód numer jeden: skok cywilizacyjny. Coraz więcej jest żywności przetworzonej. Nie udowodniliśmy, który czynnik uszkadza komórki beta trzustki, które produkują insulinę. Jednak 20 lat temu, kiedy nie było tyle przetworzonej żywności, zapadalność na cukrzycę była czterokrotnie mniejsza. Wzmacniacze smaku, barwniki, konserwanty – to jedni z głównych winowajców.  Niewątpliwie cukrzyca typu 1 to choroba cywilizacyjna.

W Polsce wzrost zachorowań na cukrzycę jest najwyższy na świecie. Dlaczego właśnie u nas?

Jesteśmy krajem, który wciąż się rozwija. Kraje, które już wcześniej się rozwinęły, zaczynają zwracać większą uwagę na to, co się dzieje ze zdrowiem i zmieniają sposób żywienia. My trochę zachłysnęliśmy się żywnością wysoko przetworzoną i wzrost zachorowań na cukrzycę jest jednym z tego efektów. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, żeby jeść produkty proste, naturalne, które mają jak najkrótszy okres ważności.

Co rodzic może zrobić, by dziecko nie zachorowało na cukrzycę?

Jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy typu 2 , to najważniejsze jest, żeby dziecko nie jadło za dużo, nie tyło, nie jadło chipsów, fast foodów, dużo się ruszało. Jeśli zaś chodzi o zapobieganie cukrzycy typu 1, to na pewno ważne jest podawanie dziecku jak najmniej przetworzonej żywności. Najgorsze jest połączenie: spożywanie zbyt dużej ilości kalorii oraz spożywanie dużej ilości produktów przetworzonych. Powoduje to zwiększone wydzielanie insuliny – tzw. hiperinsulinemię. Powoduje to insulinooporność, a później pojawia się proces autoimmunologiczny: organizm sam uszkadza komórki beta trzustki, które produkują insulinę
Czytaj też: Cukrzyca: ta choroba zmieniła nasze życie

Czy ma znaczenie karmienie piersią?

Tak. Od kilkunastu lat prowadzi się na świecie badania na ten temat, one jeszcze trwają. Mówi się, że pewnym czynnikiem ochronnym przed rozwojem cukrzycy typu 1 jest karmienie piersią, a także podawanie dziecku hydrolizatów kazeiny. Nie jest to jedyny czynnik, nie można powiedzieć, że jeśli dziecko dostaje mleko modyfikowane, to zachoruje na cukrzycę, jednak sposób żywienia już od pierwszych miesięcy życia jest bardzo ważny.
Poza tym warto pamiętać, że nie znaleziono jednego czynnika, który powoduje cukrzycę typu 1. Mówi się o wirusach przewodu pokarmowego, florze bakteryjnej jelit: pewnych rodzajach bakterii, które uszkadzają komórki beta trzustki albo tak je modyfikują, że organizm zaczyna je traktować jak obce i zwalcza.
Dużą rolę w rozwoju cukrzycy ma też stres. Ważny jest też czynnik genetyczny

Czy rozwój cukrzycy typu 1 można zahamować?

Nad tym właśnie prowadzimy badania. Chcemy zatrzymać ten proces rozwoju cukrzycy typu 1, który już się rozpoczął.
Po pierwsze, dziś można już na podstawie kilku badań sprawdzić, czy dziecko zachoruje na cukrzycę typu 1 czy nie. Po drugie, poszukujemy terapii, która zatrzymałaby proces autoimmunologiczny niszczenia komórek beta trzustkach. Po to, żeby pojawiła się cukrzyca, musi zostać zniszczonych ponad 70 proc. komórek beta. 

Można ten proces rozwoju cukrzycy zastopować?

Cały świat prowadzi badania nad terapiami, które zatrzymałyby ten proces. My w Gdańsku też prowadzimy takie badania. Już ponad 30 dzieci otrzymało naszą terapię. Widać, że ona znakomicie działa, bo komórki beta nadal wydzielają insulinę. Czyli ten proces jest spowolniony, zahamowany. Cały czas staramy się tę terapię rozwijać. Chcemy, by mogło ją dostać coraz więcej dzieci zagrożonych cukrzycą typu 1, a w przyszłości, żeby mogło ją otrzymać każde dziecko. 
 
Czytaj też: Koniec bólu i kłucia: Sensor zamiast glukometru!
 

Jakie problemy ze zdrowiem dziedziczy się po rodzicach? Wyjaśnia prof. Ewa Bartnik, genetyk - film

dziecko mierzy poziom cukru
Fotolia
Zdrowie
Czy grozi nam epidemia cukrzycy wśród dzieci? Wywiad z diabetologiem
Najmłodsze dziecko, które zgłosiło się do Centrum Zdrowia Dziecka z cukrzycą typu 1, miało siedem miesięcy. I choć to wyjątek, liczba dzieci, u których wykrywa się cukrzycę, z roku na rok rośnie. Z dr n. med. Martą Wysocką-Mincewicz, pediatrą diabetologiem z CZD, rozmawiamy o tej trudnej chorobie.

Dr n. med. Marta Mincewicz-Wysocka jest pediatrą, diabetologiem i endokrynologiem. Jest kierownikiem Oddziału Diabetologii w Klinice Endokrynologii i Diabetologii w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Międzylesiu k. Warszawy, przyjmuje dzieci w Poradni Diabetologicznej CZD. Jej zainteresowania naukowe to powikłania cukrzycowe, m.in. neuropatia cukrzycowa, oraz tzw. cukrzyce inne. Hobbystycznie jest ornitologiem, kynologiem i ogrodnikiem.  Aleksandra Sobieraj: Ponoć liczba zachorowań na cukrzycę wśród dzieci w Polsce rośnie i to dosyć dramatycznie. Co się takiego dzieje?  Dr n. med. Marta Mincewicz-Wysocka: Rzeczywiście. Ostatnie badanie epidemiologiczne z siedmiu województw wykazało, że w ciągu pięciu lat ilość zachorowań na cukrzycę wzrosła półtora raza.  Tylko wśród dzieci?! Chodzi o oba typy cukrzycy? – Tak. Cukrzyca typu 1 i 2 często jest wrzucana do jednego worka, ale są to różne choroby. Cukrzyca typu I dotyka głównie dzieci. To choroba autoimmunizacyjna, polega na tym, że własne komórki układu odpornościowego występują przeciwko własnym organom, konkretnie trzustce. Niszczą komórki beta i trzustka nie ma jak wytworzyć insuliny. Stąd kiedyś mówiono, że to cukrzyca insulinozależna: bo organizm nie ma własnej insuliny, trzeba ją dostarczać z zewnątrz.  A cukrzyca typu 2? – To zupełnie inne schorzenie, choć objawia się tak samo jak ta typu 1, czyli wysokim cukrem we krwi. Mamy najczęściej człowieka otyłego, który ma insulinooporność: jego trzustka wytwarza dużo insuliny (zdrowy człowiek ma na czczo ok. 10 mikrojednostek/ml, po posiłku 40–60, chory na cukrzycę typu 2 po posiłku – 350–400) i ta duża ilość insuliny nadal nie działa, stąd za wysoki poziom cukru we krwi. A trzustka nie jest już w stanie wyprodukować więcej...

cukrzyca typu 1
Adobe Stock
Zdrowie
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o cukrzycy typu 1
Cukrzyca typu 1 najczęściej atakuje dzieci i młodzież. To bardzo trudna i podstępna w leczeniu choroba. Zobacz jak z nią żyć.

@page { margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120% } Cukrzyca typu 1 to najczęstsza choroba przewlekła diagnozowana u dzieci i jeden z najpoważniejszych problemów pediatrycznych w naszym kraju. W ciągu ostatnich 20 lat liczba chorych na cukrzycę typu 1 w Polsce prawie się potroiła, co uplasowało nasz kraj w światowej czołówce, jeżeli chodzi o wzrost zachorowań. Czym jest cukrzyca typu 1? Przyczyny cukrzycy typu 1 u dzieci Objawy cukrzycy typu 1 Jak odczytywać wyniki badań krwi u dziecka? Spadek i wahania cukru we krwi Jak leczyć dziecko z cukrzycą typu 1? Leczenie cukrzycy typu 1 pompami cukrzycowymi Dieta dziecka chorego na cukrzycę Sport dla dziecka z cukrzycą Jak bardzo cukrzyca zaburza życie dziecka? Cukrzyca typu 1 a ciąża Dieta dla ciężarnej z cukrzycą Czym jest cukrzyca typu 1? Cukrzyca typu 1 to choroba układu odpornościowego. O bjawia się w postaci podwyższonego poziomu cukru we krwi dziecka. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe działanie jego układu odpornościowego - w organizmie zaczyna brakować insuliny, jednego z kluczowych hormonów w organizmie, przekształcającego glukozę na energię. W trzustce chorego dziecka jego własne przeciwciała niszczą tzw. komórki beta, które ją produkują. Dzięki insulinie dziecko rośnie, rozwija się, ma energię. Nie można bez niej funkcjonować, dlatego, jeżeli komórki beta zostaną całkowicie zniszczone i trzustka przestaje produkować insulinę, dziecko musi do końca życia dostawać ten hormon z zewnątrz. Przyczyny cukrzycy typu 1 u dzieci Najczęściej chorują dzieci w wieku do lat 6 oraz młodzież. ​Cukrzyca typu 1 nie jest chorobą genetyczną , aczkolwiek u źródeł jej wystąpienia leżą także czynniki genetyczne. Cukrzyca uważana jest za chorobę wieloczynnikową, co oznacza, że kilka rzeczy...

chemia w żywności
Fotolia
Zdrowie
Żywność z chemią przyczyną cukrzycy u dzieci
Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem nowych zachorowań na cukrzycę typu 1 u dzieci. Największy wzrost nowych zachorowań na cukrzycę typu 1 widać u dzieci do 5. roku życia. Przyczyną mogą być dodatki do żywności.

Lekarze alarmują: do 2020 roku nastąpi podwojenie liczby zachorowań u dzieci najmłodszych na cukrzycę typu 1. W odróżnieniu od cukrzycy typu 2, na którą chorują głównie dorośli, na cukrzycę typu 1 chorują głównie dzieci. Nawet niemowlęta.    Nie tylko geny Na pojawienie się cukrzycy typu 1 na pewno wpływ mają geny. Jeśli któryś z rodziców choruje na cukrzycę typu 1, jest dużo większe ryzyko, że dziecko też będzie miało cukrzycę typu 1 niż wtedy, gdy rodzice są zdrowi. Jednak to nie geny odpowiadają za gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę typu 1 u dzieci.   Za dużo chemii w żywności W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na wszystkie choroby autoimmunologiczne (czyli takie, w których układ odpornościowy atakuje komórki własnego organizmu). Lekarze są zdania, że ten wzrost zachorowań jest spowodowany spożywaniem wysoko przetworzonej żywności. To w ostatnich 20 latach weszły do masowego spożycia produkty wysoko przetworzone, z dużą ilością różnego typu dodatków chemicznych. O złym odżywianiu dziecka i skutkach zdrowotnych, jakie to powoduje na całe życie, czytaj tu. 70 proc. elementów układu odpornościowego małego dziecka znajduje się w przewodzie pokarmowym. Jeśli jest on tak atakowany przez chemiczne dodatki, nic dziwnego, że atakuje własne tkanki, co prowadzi do rozwoju wszystkich chorób z autoagresji.   Nadużywanie antybiotyków Na pojawienie się cukrzycy u dzieci mają też wpływ częste infekcje, a zwłaszcza ich niepotrzebne leczenie antybiotykami. Zbyt często są one podawane przy infekcjach wirusowych. Nadużywanie antybiotyków powoduje osłabienie odporności i ma negatywny wpływ na układ immunologiczny. Może to być jedna z przyczyn, dlaczego układ odpornościowy zaczyna popełniać błąd i atakować trzustkę, niszcząc ją, co powoduje brak insuliny i wystąpienie cukrzycy typu 1.  

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz