GRY
 
 

Niemowlęta jedzą polskie jabłka: nie tylko na złość Putinowi!

Nie ma powodu by w akcję "Jedz polskie jabłka" nie włączyć niemowląt (i starszych dzieci też!). Internauci piszą: "Jemy jabłka z synem do śniadania, obiadu i kolacji". Jabłko – od czasu rosyjskiego embarga nazywane jabłkiem wolności – to pierwszy owoc, który możesz podać niemowlęciu.

Niemowlę je
fot. Fotolia
Akcja "Jedz jabłka na złość Putinowi" bije rekordy popularności. Polubiliśmy polskie jabłka. Akcja znana jest już na świecie, popierają ją dietetycy, znane osoby, a przede wszystkim popieramy ją... my wszyscy! Bo polskie jabłka nie mają sobie równych i szkoda, by miały się marnować. Nie ma powodu, by w akcję "Jedz polskie jabłka" nie włączyć dzieci. Moda na jabłka to ogromne korzyści dla zdrowia dziecka.
Jabłko dla niemowlęcia? To pierwszy owoc, który możesz podać, gdy zaczynasz wprowadzać niemowlęciu nowe dania. Jabłka są lekkostrawne, lekko słodkawe, więc niemowlęta bardzo je lubią. A ponieważ nie zawierają zbyt dużo cukru, to nie ma obawy, że dziecko przez jedzenie polskich jabłek, nie będzie chciało jeść np... polskich warzyw. Które też nie mają sobie równych na świecie!
Zobacz też: Znamy nowy schemat żywienia niemowląt

Pierwsze jabłko dla niemowlęcia

Jeśli niemowlę jest karmione butelką, pierwsze jabłko możesz mu podać, gdy skończy 4 miesiące. Jeśli karmisz piersią - poczekaj, aż skończy 6 miesięcy, bo nawet od polskich jabłek lepsze dla niego jest mleko z piersi mamy i to, by dziecko wyłącznie jadło kobiecy pokarm aż do skończenia 6 miesięcy.
Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce lub oskrob. Jeśli bardzo boisz się alergii, możesz pierwszego dnia podać dziecku jabłko lekko uduszone: zetrzyj je, włóż do garnuszka z małą ilością wody, zagotuj, stale mieszając.
Jeśli niemowlę nie ma żadnych objawów alergii na jabłka (a zdarza się to wyjątkowo rzadko, jabłka są owocami, które wyjątkowo rzadko alergizują), w kolejnych dniach podawaj mu już starte surowe jabłko.
Możesz je podawać samodzielnie lub dodawać do kaszki zbożowej lub mleczno-zbożowej, zupy jarzynowej.
Zobacz przepis: Kleik ryżowy z jabłkiem i indykiem
Redakcja poleca: Fałszywy niejadek: kto to taki? – film
Moje dziecko nic nie je! – takie zdanie brzmi dramatycznie, ale czy jest prawdziwe? Zdaniem dr Agnieszki Jarosz prawdziwy niejadek to rzadka rzecz w przyrodzie. Wielu małych niejadków bardzo lubi jeść i co więcej: je całkiem sporo. Tylko, że nie to, co trzeba.

Dlaczego jabłka dla niemowlęcia

  1. Jabłka mają dużo błonnika: dlatego zapobiegają zaparciom częstym u dzieci, biegunkom, regulują pracę przewodu pokarmowego. Przyspieszają trawienie.
  2. Dzięki pektynom jabłka odtruwają organizm, zapobiegają przeziębieniom i innym chorobom. Stąd angielskie powiedzenie: Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza daleko.
  3. Jabłka mają mało kalorii, więc dziecko na pewno nie przytyje.
  4. Mają sporo potasu, który jest korzystny dla serca i układu nerwowego.
  5. Jabłka dobrze wpływają na dziąsła i ząbki. Jedzenie twardych owoców działa na dziąsła jak masaż.

Jabłka: na surowo, duszone, pieczone

Jabłka w każdej formie są lekkostrawne, dlatego można je podawać dzieciom na różne sposoby: już niemowlęta bardzo lubią jabłka na surowo, w postaci soku, pieczone, duszone.
Zobacz przepis: Pierwszy sok z jabłek
Jabłka można dodawać do dań mięsnych, rybnych, robić z nich placuszki, kompoty, dodawać do sałatek owocowych i warzywnych, sosów, lodów.
Zobacz przepis: Jabłka faszerowane serem i bakaliami od 18. miesiąca

Najlepsze gatunki jabłek dla dziecka

Pod względem smaku, wartości, walorów zdrowotnych stare odmiany jabłek są bardziej wartościowe od nowych. Dlatego warto szukać dla niemowlęcia takich odmian jabłek.
  • Papierówka. Jabłka są dobre już pod koniec lipca i w sierpniu. Owoce jasnozielone, gdy dojrzeją - stają się białe. Bardzo delikatne, aromatyczne, lekko kwaskowate.
  • Delikates. Zwykle są dobre od września. Owoce są koloru jasnozielonego, skórka pokryta czerwonym rumieńcem.
  • Antonówka. Typową dla Polski odmianą jest antonówka śmietankowa, która ma dość duże owoce, jasne. Bardzo dobra od września. Owoce są soczyste, lekko kwaskowate.
  • Kosztela: jesienna odmiana jabłoni. Bardzo lubiana ze względu na słodki smak i soczystość. Owoce są słomkowozielone, przechodzące w żółty. Bardzo soczyste, lubiane ze względu na słodki smak.
  • Malinówka. Kolor jabłek czerwono-różowy, mają malinowy smak, są kruche, słodkawe.
  • Koksa pomarańczowa. Skórka jest koloru żółtego, pokryta czerwienią. smak ma słodki, jest soczysta.
  • Szara reneta – jabłka średniej wielkości. Ich miąższ jest gruboziarnisty, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko kwaśny w smaku.
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Sezon infekcji

Karm piersią, polecamy!