
Jak sobie radzić z gotowaniem po porodzie? Patenty nie tylko dla świeżo upieczonych mam!
1. Zamrażamy
Zupy, gulasze, potrawki, pierogi, gotowane mięso, kotlety, klopsiki, pulpety oraz gotowe sosy warzywne - wszytko to możesz poporcjować i zamrozić. Obecnie możemy wybierać spośród szeregu różnych opakowań. Oprócz zwykłych plastikowych pojemników możesz kupić specjalne, grubsze torebki na mrożonki. Kupując opakowania, koniecznie zwróć uwagę na symbole:- kieliszka i widelca - znak, że może mieć kontakt z żywnością,
- śnieżynki - która oznacza, że nadaje się do zamrażania.
Zestaw kupisz już za 10,99 zł:
Bardzo wygodnym patentem są aluminiowe foremki, które nadają się zarówno do zamrażania, jak i do pieczenia. Dzięki temu, np. zapiekankę makaronową czy lasagne, możesz wyjąć z zamrażalnika, po czym włożyć od razu do piekarnika. Zapakowaną w foremkę potrawę można dodatkowo owinąć folią spożywczą, co zapobiegnie jej nadmiernemu wysuszaniu w zamrażarce. Zamrożone posiłki najlepiej spożyć w ciągu 2-3 miesięcy.
2. Wekujemy
Mięsa w sosach, warzywne przeciery czy zupy możesz także zawekować w słoikach. Postępuj tak samo, jak w przypadku przygotowywania każdych przetworów owocowych i warzywnych.3. Parujemy
Metodą, którą osobiście pokochałam, jest gotowanie potraw na parze. Metoda ta nie wymaga przygotowywania zapasów wcześniej, ale nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy oprószyć mięso przyprawami i pociąć warzywa w słupki lub różyczki. Świetnie sprawdzają się gotowe mrożone mieszanki warzywne. Jedyne czego potrzebujesz to specjalny garnek do gotowania na parze na kuchence lub elektryczny parowar.Garnek z sitkiem dostaniesz już za 69,90 zł:
Ciąża i narodziny maluszka to także idealny czas, by do gotowania zgonić partnera. Nawet jeśli nie lubi gotować lub nie przejawia wyjątkowego talentu, to pora by nauczył się kilku prostych przepisów. Taka umiejętność będzie z pożytkiem dla każdego z domowników.
Zobacz także: