Jak ugotować kaszę jaglaną?

Szybki obiad dla dziecka - 7 łatwych przepisów

Wcale nie musisz stać w kuchni godzinami, by zrobić pyszny i zdrowy obiad. Dlatego wypróbuj nasze przepisy na szybkie dania i… witaj w klubie mam gotujących w niewiele ponad kwadrans.
Aleksandra Sobieraj
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Najłatwiej ugotować zupę. Natomiast z mięs najszybciej przygotowuje się piersi z kurczaka, indyka, polędwiczki wieprzowe. Mięso w połączeniu z warzywami – świeżymi (ogórkiem, pomidorem) lub gotowanymi (brokuły, fasolka szparagowa) – i kuskusem czy ziemniakami (jeśli pokroisz je w mniejsze kawałki, ugotują się szybciej) dadzą pełnowartościowy posiłek. I pamiętaj, że mięsa dziecko nie musi, choć może jeść codziennie – odżywcze są też jajka czy ryby.

1. Fritata groszkowo-szpinakowa

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mrożonego szpinaku (lub posiekanego świeżego, ale blanszowanego)
  • garść mrożonego groszku
  • ziemniak ugotowany w mundurku
  • cebulka dymka
  • pół małej cukinii
  • kawałek pora
  • szczypta soli
Groszek wrzuć do wrzącej wody na 2 minuty (podobnie szpinak, jeśli jest świeży) i odsącz. Wymieszaj szpinak, groszek, pociętą dymkę, cukinię pokrojoną w kostkę, pokrojonego pora i odrobinę soli. Wbij jajka i wymieszaj. Do żaroodpornego naczynia wkrój ugotowanego ziemniaka i zalej mieszaniną warzyw i jajek. Zapiecz w piekarniku w 200°C przez blisko 20 minut. Przed podaniem pokrój w małe trójkąty.
Redakcja poleca: Czy niania powinna gotować posiłki? [WIDEO]
Każda niania powinna umieć ugotować dziecku zupę i proste drugie danie – uważa Joanna Jakubiak, właścicielka agencji niań i autorka poradnika "Zaufana niania". Zobacz film, z którego dowiesz się, co zrobić, kiedy opiekunka nie chce lub nie umie przyrządzić posiłku dla twojego dziecka.

2. Ryba z warzywami

  • świeży filet z ryby morskiej
  • oliwa
  • marchewka
  • kalarepka
  • ziemniak
  • kilka różyczek kalafiora
  • łyżka serka mascarpone
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Rybę lekko dopraw solą, pieprzem i cytryną, skrop oliwą i piecz w piekarniku ok. 20 minut. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć pokrojoną marchewkę, kalarepkę, kalafiora, ziemniaka. Obsmaż krótko, wlej trochę wody, by warzywa się poddusiły, dopraw odrobiną pieprzu. Gdy warzywa są al dente, dodaj serek mascarpone i posiekany koperek, zagrzej. Podawaj z pieczoną rybą.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 najważniejszych zasad

3. Brokułowy krem

  • 4 różyczki brokułów
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka masła
Warzywa (oprócz brokułów) pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku. Po chwili dodaj brokuły. Gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Zmiksuj. Dodaj masło. Możesz dodać łyżkę jogurtu. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub opieczoną bułką.

4. Zupa z soczewicy

  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • pół pora
  • kawałek selera
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • szczypta cynamonu
  • łyżka octu jabłkowego
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka i zalej wodą. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj soczewicę i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj oliwę i przyprawy. Zupę możesz również zmiksować na krem.

5. Gulasz z kurczaka

  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki mrożonej kukurydzy
  • pół papryki
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • olej
Mięso umyj, pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i szybko obsmaż. Przełóż do rondelka, dodaj wodę, pokrojoną w kostkę paprykę (możesz obrać ją ze skórki), sól i odrobinę pieprzu. Duś wszystko pod przykryciem ok. 10 minut, uważając, by woda się nie wygotowała. Pod koniec dodaj kukurydzę i lekko przypraw. Podawaj z kuskusem (zrób według opisu na opakowaniu).

Zobacz też: Jak przemycić warzywa i mięso do diety dziecka?

6. Kładzione leniwce

  • opakowanie serka homogenizowanego (naturalny, niesłodki)
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
Wymieszaj serek, mąkę i jajko na gładką masę. Niewielką łyżką kładź kluseczki na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotuj, aż wypłyną. Podawaj z masłem lub polane jogurtem (śmietaną) i odrobiną cukru.

7. Gryczana z serem

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 1,5 szklanki wody
  • pęczek natki pietruszki
  • serek wiejski ziarnisty
Kaszę ugotuj na sypko. Posiekaj natkę. Wymieszaj ciepłą kaszę z natką i serkiem wiejskim. Podawaj na ciepło.

Zobacz też inne przepisy na obiad dla dziecka

 
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy