1. Gulasz lekko kwaśny
– 300 g polędwicy wołowej,
– pół pęczka włoszczyzny,
– 4-5 ziemniaków,
– 3 ogórki kwaszone,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 nieduża cebula,
– pół opakowania śmietany (18% tłuszczu),
– 1 łyżka mąki pszennej,
– sól, pieprz.
Warzywa pokrój w słupki, a obrane ogórki kwaszone w kostkę. Cebulę posiekaj i zrumień. Mięso ugotuj z warzywami i przecedź. Usmażoną cebulę, pokrojone mięso i ziemniaki duś w wywarze ok. 15 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj ogórki, warzywa z wywaru, sól i pieprz. Dopraw zawiesiną z mąki i śmietany, zagotuj. Podawaj z bułeczką.
1 porcja dla dziecka = 2-3 łyżeczki + 1/2 bułki
2. Kurczak z ryżem
– 1/3 szklanki ryżu,
– 2 piersi kurczaka,
– marchew,
– cukinia,
– 1/2 puszki groszku lub 125 g świeżego,
– 1/2 szklanki bulionu,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– łyżka koncentratu pomidorowego,
– ząbek czosnku,
– sól, pieprz biały, papryka.
Marchew i cukinię obierz, pokrój w paski. Groszek ugotuj. Mięso z kurczaka pokrój w paski. Usmaż je na oliwie, wyjmij. Na oliwę wyłóż marchew i cukinię, wlej bulion i mieszając ugotuj do miękkości. Pod koniec dodaj groszek, roztarty ząbek czosnku, koncentrat, przyprawy. Podawaj rumiane cząstki kurczaka z warzywami i ryżem ugotowanym na sypko.
1 porcja dla dziecka = 2-3 łyżki
Dieta
29 grudnia 2006
Mięso jest ważnym składnikiem diety dziecka. Dostarcza pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B.
Polecamy
Porady