obiad, mięso, kurczak, ryż, kuchnia
fot. Panthermedia

Obiady mięsne

Mięso jest ważnym składnikiem diety dziecka. Dostarcza pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B.
obiad, mięso, kurczak, ryż, kuchnia
fot. Panthermedia
1. Gulasz lekko kwaśny
– 300 g polędwicy wołowej,
– pół pęczka włoszczyzny,
– 4-5 ziemniaków,
– 3 ogórki kwaszone,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 nieduża cebula,
– pół opakowania śmietany (18% tłuszczu),
– 1 łyżka mąki pszennej,
– sól, pieprz.

Warzywa pokrój w słupki, a obrane ogórki kwaszone w kostkę. Cebulę posiekaj i zrumień. Mięso ugotuj z warzywami i przecedź. Usmażoną cebulę, pokrojone mięso i ziemniaki duś w wywarze ok. 15 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj ogórki, warzywa z wywaru, sól i pieprz. Dopraw zawiesiną z mąki i śmietany, zagotuj. Podawaj z bułeczką.
1 porcja dla dziecka = 2-3 łyżeczki + 1/2 bułki

2. Kurczak z ryżem
– 1/3 szklanki ryżu,
– 2 piersi kurczaka,
– marchew,
– cukinia,
– 1/2 puszki groszku lub 125 g świeżego,
– 1/2 szklanki bulionu,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– łyżka koncentratu pomidorowego,
– ząbek czosnku,
– sól, pieprz biały, papryka.

Marchew i cukinię obierz, pokrój w paski. Groszek ugotuj. Mięso z kurczaka pokrój w paski. Usmaż je na oliwie, wyjmij. Na oliwę wyłóż marchew i cukinię, wlej bulion i mieszając ugotuj do miękkości. Pod koniec dodaj groszek, roztarty ząbek czosnku, koncentrat, przyprawy. Podawaj rumiane cząstki kurczaka z warzywami i ryżem ugotowanym na sypko.
1 porcja dla dziecka = 2-3 łyżki

3. Schab gotowany w warzywach
– 600 g schabu bez kości,
– 400 g włoszczyzny (marchew, seler, korzeń i nać pietruszki),
– łyżka masła,
– ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach.

Warzywa wyszoruj, obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce lub poszatkuj. Włóż schab do wrzącej, lekko osolonej wody (o objętości 1 litra). Po zagotowaniu mięsa dodaj włoszczyznę i przyprawy. Gotuj do miękkości. Mięso wyjmij, pokrój w plastry. Podawaj je z ugotowanymi jarzynami, ziemniakami i łyżeczką świeżego masła, oprószone drobno posiekaną zieloną pietruszką.
1 porcja dla dziecka = 1 plaster o grubości 1 cm

4. Gulasz z marchewką
– 400 g schabu bez kości,
– 5 średnich marchewek lub opakowanie marchwi mrożonej,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– 2 łyżki mąki pszennej,
– łyżeczka jarzynki,
– sól, biały pieprz,
– woda.

Marchew pokrój w drobną kostkę. Schab umyj pokrój w kostkę, oprósz mąką wymieszaną z Jarzynką. Na patelni z przykrywą lub w rondlu rozgrzej olej, włóż mięso i usmaż je. Dodaj szklankę wody lub wywaru z warzyw oraz marchew. Mięso z marchewką duś pod przykryciem przez 20-30 minut. Przypraw danie do smaku. Podawaj z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
1 porcja dla dziecka = 4-5 „kostek” mięsa + łyżka sosu warzywnego

Warto wiedzieć
1. Potrawy mięsne dokładnie gotuj, piecz i duś. Zanim podasz je dziecku upewnij się, że mięso nie jest w środku różowe, a więc surowe. Nie podawaj maluchowi potraw z grilla.
2. Zawsze myj ręce i dokładnie je osuszaj po obróbce surowego mięsa.
3. Do krojenia mięsa przeznacz osobną deskę – starannie ją myj po użyciu.
Redakcja poleca: Piniata – jak ją zrobić? Instrukcja krok po kroku (film)
Piniata to coraz popularniejszy element dziecięcych przyjęć. Przedstawiamy prosty sposób, jak samodzielnie zrobić efektowną piniatę. Choć nie jest to skomplikowane, warto zabrać się do pracy z odpowiednim wyprzedzeniem, aby piniata zdążyła wyschnąć.
Oceń artykuł

Ocena 4 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy