1. Filet z cukinią
– 600 g filetów z mintaja,
– średnia cytryna,
– 2-3 małe młode cukinie,
– 1/3 kostki masła,
– sól, pieprz, szczypiorek,
– folia lub rękaw foliowy do pieczenia.
Cukinie pokrój w krążki, z cytryny wyciśnij sok. Rybę pokrój w 2-3 cm w paski. Folię rozłóż na blaszce. Wysmaruj ją masłem, rozłóż krążki cukinii, ułóż na nich rybę, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, połóż wiórki masła, przykryj warstwą folii. Piecz ok. 8 minut w temp. 240°C. Ułóż na wygrzanym talerzu, oprósz szczypiorkiem.
1 porcja dla dziecka = 1-2 „paski” ryby
2. Zapiekanka z morszuczka
– 6 filetów z morszczuka,
– 100 g pieczarek,
– cebula,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 1/2 szklanki śmietany,
– 1/2 szklanki startego żółtego sera,
– 3 łyżki oleju,
– sól, pieprz,
– zielona pietruszka do posypania.
Filety skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i usmaż. Cebulę zeszklij. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż. Na dnie naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem połóż filety, następnie pieczarki z cebulą. Śmietanę dopraw solą i pieprzem, zalej nią rybę. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem. Piecz w temperaturze 200°C, aż ser się zrumieni. Posyp natką.
1 porcja dla dziecka = 1/2-1 filet
Dieta
29 grudnia 2006
Czy dzieci muszą jeść ryby? Tak, bo to bogate źródło białka, witamin, selenu, jodu, kwasów tłuszczowych niezbędnych w okresie rozwoju.
Polecamy
Porady