Jak objawia się alergia na gluten?

Objawy alergii na gluten mogą wystąpić natychmiast albo dopiero po jakimś czasie od zjedzenia uczulającego produktu. U dzieci najczęstsze są zmiany skórne. Ale objawów jest znacznie więcej. I mogą być zdecydowanie bardziej burzliwe.
Aleksandra Sobieraj
dziecko z alergią na gluten
fot. Adobe Stock
Uczulenie na gluten, czyli rodzaj jego nietolerancji, występuje częściej niż celiakia (choroba trzewna), choć powoduje ją ten sam czynnik, czyli obecność w pożywieniu białka zwanego glutenem. Gluten jest jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów – 10-25% osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na niego.

Objawy uczulenia na gluten

Reakcja uczuleniowa może pojawić się natychmiast (w ciągu kilku minut) po zjedzeniu pokarmu z glutenem – to tzw. reakcja natychmiastowa. Bywa jednak, że objawy alergii pojawiają się dopiero po kilku godzinach, a nawet jednym lub dwóch dniach (tzw. reakcja późna). Objawami uczulenia na gluten są: 
  • wymioty
  • biegunka
  • wstrząs anafilaktyczny
  • pokrzywka skórna
  • wodnisty katar
  • skurcz oskrzeli
  • zmiany skórnymi podobne do atopowego zapalenia skóry.
Redakcja poleca: Co to jest AZS i jakie są objawy tej choroby? – Film
Atopowe zapalenie skóry, czyli AZS, to najczęstsza choroba skóry, jaka przytrafia się dzieciom. Jak można ją rozpoznać? Objawy AZS wylicza dermatolog – obejrzyj nasz film!

Jakie przebiega alergia na gluten u dzieci?

Przebieg uczulenia na gluten jest różny w zależności od wieku chorego. U dzieci najczęściej objawia się ono atopowym zapaleniem skóry, rzadziej występują wymioty czy biegunki, a także katar czy skurcz oskrzeli. U maluchów objawy występują już po spożyciu niewielkich ilości glutenu. Większość dzieci z wiekiem wyrasta z alergii na gluten – zwykle do około 5. roku życia. 

Które produkty zawierają gluten?

Gluten to białko roślinne występujące w najbardziej popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie (nie ma go w prosie, gryce, ryżu). Występuje również w produktach wytwarzanych z tych zbóż, m.in. w kaszach, pieczywie, makaronach. Podczas rozszerzania diety kaszki glutenowe (podobnie jak bezglutenowe) możesz wprowadzać do diety niemowlęcia już po 4. miesiącu życia, ale masz na to czas aż do 12. miesiąca.​

Zobacz też:

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Rozszerzanie diety

Wakacje z niemowlakiem