ból brzucha u dziecka
fot. Fotolia

Salmonella objawy – co powinno niepokoić

Objawy salmonelli mogą być bardzo groźne, gdyż prowadzą do silnego odwodnienia organizmu. W przypadku ich pojawienia się u małych dzieci konieczna jest hospitalizacja.
Dominika Bielas
ból brzucha u dziecka
fot. Fotolia

Salmonella to właściwie bakterie z grupy Salmonella enterica, inaczej pałeczki paraduru, które wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucie pokarmowe. Zakażenie i objawy salmonelli mogą być bardzo groźne, gdyż prowadzą do silnego odwodnienia organizmu. W przypadku małych dzieci i niemowląt konieczna jest hospitalizacja.

Salmonella objawy – czas występowania

Objawy zatrucia mogą wystąpić nawet po 6-8 godzinach od spożycia zakażonego produktu. Salmonella "lubi" jaja, mięso, czy przetwory mleczne. Warto jednak wiedzieć, że jeśli zakażony produkt znajduje się w lodówce z innym jedzeniem, a ono nie podlega obróbce termicznej, to będzie także zakażone np. owoc leżący obok skażonego jajka.
Redakcja poleca: Stare imiona – dla dziewczynek i dla chłopców, najpopularniejsze 100 lat temu i nadal modne [WIDEO]
Mamy dla was zestaw starych imion, które były najpopularniejsze w czasach naszych dziadków i pradziadków. Niektóre z nich nadal są bardzo modne i biją rekordy popularności!

Salmonella objawy:

Salmonelloza, czyli zakażenie bakterią salmonella może objawiać się:
  • wodnistą biegunką,
  • mdłościami i wymiotami,
  • ostrym bólem brzucha,
  • bólami głowy,
  • gorączką ok. 39 stopni,
  • śluzowo-krwistą wydzieliną w kale.
     
Dodatkowo dziecko jest osłabione i ma gorszy apetyty. Mogą pojawić się drgawki gorączkowe, obfite poty, dreszcze, silne osłabienie, odwodnienie i trudności w kontakcie z dzieckiem.

Po wystąpieniu objawów, szczególnie w przypadku małych dzieci, konieczne jest zgłoszenie się do szpitala. Przy zatruciu salmonellą niezwykle łatwo dochodzi do odwonienia, które może być niebezpieczne dla dziecka. Nawet jeśli objawy zakażenia są jednoznaczne, w szpitalu zazwyczaj wykonuje się tzw. posiew, by upewnić się, czy to salmonella wywołała objawy. Badanie takie wykonuje się także po zakończeniu leczenia. Należy pamiętać, że nawet kilka miesięcy po przebyciu choroby, dziecko może wydalać z kałem pałeczki salmonelli, które nadal zagrażają otoczeniu.

Zatrucie salmonellą

Źródłem zakażenia są przede wszystkim białkowe produkty spożywcze: mleko, jaja, mięso oraz ich przetwory. Salmonella może się na nich pojawić wskutek nieprawidłowego przechowywania lub braku higieny przy ich produkcji. Co roku w Polsce notuje się 20-30 tysięcy przypadków salmonellozy rocznie.

Na zakażenie najbardziej narażone są niemowlęta, osoby hospitalizowane, pracownicy medyczni, osoby z obniżoną odpornością, przyjmujące antybiotyki, będące po zabiegu chirurgicznym.

Salmonella może wywoływać także tyfus lub rzekomy dur brzuszny.

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy