Zapoznaj się z podstawowymi zasadami odżywiania w czasie ciąży.
1. Nie głódź się w ciągu dnia
Rano nie jesteś głodna, w pracy wypijasz tylko kawę, a zaczynasz jeść wieczorem? To błąd! Dziecko nie może mieć tak długich przerw w dostawie cennych składników odżywczych. Jeśli długo nie jesz, twój organizm, aby umożliwić maluszkowi wzrost, spala twoją tkankę tłuszczową. Produktami ubocznymi tego procesu są substancje, które mogą przeniknąć przez łożysko i zaszkodzić dziecku. Nie licz obsesyjnie kalorii. Jeśli od czasu do czasu skusisz się na coś tuczącego, nic złego się nie stanie. Dbaj jednak, by jadłospis był jak najbardziej urozmaicony.
Sprawdź: Jadłospis w ciąży na 7 dni
2. Jedz regularnie
Idealna zdrowa dieta w ciąży to pięć do sześciu posiłków dziennie. Pamiętaj, że w ciąży głodząc siebie, głodzisz także dziecko. A poza tym sama sobie strzelasz gola: nie masz skąd czerpać energii, zatem stajesz się senna, słaba i rozdrażniona.
3. Nie za dużo, nie za mało
Zapotrzebowanie na energię w pierwszych trzech miesiącach ciąży nie wzrasta wcale, a w kolejnych trymestrach średnio o 300 kalorii dziennie. Dużo bardziej, bo nawet o 50 do 100 proc., wzrasta zapotrzebowanie na białko, składniki mineralne i witaminy. Wnioski? Nie należy jeść za dwoje, ale trzeba jeść mądrze, unikając pustych kalorii. W czasie ciąży powinnaś przybrać na wadze od 9,5 (jeśli przed ciążą ważyłaś sporo) do 16 kilogramów (jeśli byłaś bardzo szczupła i ważyłaś za mało). Skorzystaj z naszego kalkulatora wagi w ciąży, by sprawdzić, czy tyjesz prawidłowo.
Rozwiąż test: Ile przytyjesz w ciąży?
4. Pij na zdrowie
W zwalczaniu ciążowych dolegliwości pomoże ci woda. Zapobiega zmęczeniu, które często ma związek z odwodnieniem. Pomaga zwalczać dokuczliwe nudności: wystarczy, że będziesz pamiętać, by popijać ją często w ciągu dnia. Zapobiega zaparciom, które dają się we znaki wielu przyszłym mamom. Jest też niezastąpiona podczas wymiotów, biegunki i gorączki – zapobiega groźnemu dla Ciebie i dziecka odwodnieniu. Potrzebujesz około dwóch litrów płynów dziennie. Najlepiej, gdy część dziennego zapotrzebowania na płyny pokryjesz, pijąc niskozmineralizowaną wodę mineralną albo źródlaną. Oprócz niej pij także mleko (jeśli lubisz), soki owocowe i warzywne. Czarną herbatę najlepiej zastąpić ziołowymi lub owocowymi. Z mocnej kawy lepiej zrezygnować albo ograniczyć się do jednej filiżanki dziennie. Większość lekarzy godzi się, by przyszłe mamy (szczególnie te z niskim ciśnieniem) wypiły czasem słabszą kawę z mlekiem.
Czytaj też: W ciąży nawet śniadanie powinno być ciepłe