co jeść w ciąży 2 trymestr
fot. Fotolia

Co jeść w ciąży: 2 trymestr

Co jeść w ciąży – 2 trymestr: ważny jest nie tylko dobór produktów, ale i jak największe urozmaicenie posiłków. W drugim trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię wzrasta o 360 kcal dziennie w porównaniu do czasu sprzed ciąży. Zobacz, jak powinno wyglądać odżywianie w drugim trymetrze ciąży, aby nic nie zakłóciło zdrowego rozwoju dziecka.
Małgorzata Wódz
co jeść w ciąży 2 trymestr
fot. Fotolia
Co jeść w ciąży – 2 trymestr to czas, gdy narządy są już ukształtowane i rozwija się ciało dziecka. Czy wiesz, jak dużo różnorodnych składników odżywczych płód potrzebuje w drugim trymestrze ciąży? Czy zdajesz sobie sprawę z tego, co dzieje się, gdy dziecku brakuje np. wapnia albo żelaza, którego w danej chwili niezwykle potrzebuje? Cóż, czerpie go wówczas z twoich zasobów, bo natura jest bardzo roztropna. Nie wymaga natychmiastowego zaspokajania potrzeb żywieniowych dziecka, ale jednocześnie nie pozwala ich lekceważyć. Sprawdź, co jeść w ciąży w drugim trymestrze, żeby natura nie musiała nic od ciebie pożyczać.

Co jeść w ciąży: 2 trymestr

Dziecko w drugim trymestrze potrzebuje bardziej wartościowych i trochę bardziej kalorycznych posiłków. 
  • Jedz nabiał, jajka, chude mięso, tłuste ryby (jak najmniej przetworzone), kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, soję, tofu, zielone warzywa, pestki z dyni, suszone morele i śliwki, owoce bogate w witaminę C.
  • Mleko możesz zastąpić jogurtem i kefirem, jedz żółty ser (bogatsze źródło wapnia niż twaróg).
  • Pij 2,3 litra niegazowanej wody dziennie.
  • Zrezygnuj z dużej ilości soli, tłuszczów zwierzęcych, słodyczy i białego pieczywa.

Dieta w ciąży, w jej drugim trymestrze, nie powinna zmieniać gwałtownie masy twojego ciała. Najlepiej, gdy rośnie ona systematycznie, o 200-450 gramów tygodniowo. W drugim trymestrze ciąży powinnaś przytyć około 6 kg.

Odżywianie w drugim trymestrze ciąży

Jak wspomnieliśmy, teraz niezbędna jest nieco większa ilość jedzenia, żeby pokryć zapotrzebowanie kaloryczne organizmu mamy i dziecka. W porównaniu do pierwszego trymestru ciąży zwiększyć należy liczbę porcji warzyw, owoców, produktów mlecznych i mięsa lub ryb. Poniżej dokładne ilości, jakie niezbędne są przyszłej mamie w drugim trymestrze ciąży:
  • 8 porcji produktów zbożowych – porcja to kromka chleba lub 3 łyżki kaszy albo ryżu;
  • 6 porcje warzyw – porcja to 100 g ziemniaków lub dowolnych warzyw;
  • 4 porcje owoców – porcja obejmuje 100 g owoców;
  • 4 porcje produktów mlecznych – porcja to szklanka mleka lub mlecznego napoju typu kefir, jogurt lub 2 plastry żółtego sera albo 100 g twarogu;
  • 3 porcje tłuszczu – jedna porcja to łyżka albo trzy łyżeczki oleju lub oliwy;
  • 1,5 porcji mięsa lub ryb – porcja to 150 g.

Przestrzegaj tych ilości poszczególnych typów produktów. Dzięki temu twoja dieta będzie odpowiednio kaloryczna, jak i pełnowartościowa – dla ciebie i dla dziecka.

Dieta w drugim trymestrze a zapotrzebowanie dziecka

Drugi trymestr to okres, w którym maleństwo bardzo szybko się rozwija. Zmieniają się proporcje jego ciałka: główka jest teraz mniejsza w stosunku do tułowia, wydłużają się rączki i nóżki, zaczyna kostnieć tkanka chrzęstna. Cieniutką, przezroczystą skórę pokrywa meszek. Dojrzewa mózg, powstają liczne połączenia pomiędzy komórkami nerwowymi, które umożliwiają pojawienie się nowych umiejętności. Dziecko potrafi ssać kciuk, połyka płyn owodniowy, staje się bardzo aktywne. Gdy ma 16-20 tygodni, możesz poczuć jego pierwsze ruchy. Pod koniec drugiego trymestru potrafi mrugać oczkami, wodzić wzrokiem, reaguje na różne dźwięki. Czuje, gdy głaszczesz swój brzuch i zmieniasz ułożenie ciała. Jego serduszko pracuje teraz bardzo intensywnie – przepompowuje ok. 30 litrów krwi na dobę, by dostarczyć dużo tlenu do wszystkich komórek. W szóstym miesiącu płód ma ok. 30-33 centymetrów długości, a waży 600-900 gramów.

W drugim trymestrze twoje maleństwo potrzebuje składników do tworzenia krwi. Szczególnie rośnie teraz zapotrzebowanie na:
  • żelazo, którego niedobór może dla mamy skończyć się osłabiającą cały organizm anemią;
  • kwas foliowy i witaminy z grupy B;
  • różnorodne biało do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości;
  • dużo wapnia i wody;
  • cynk (jest w chudym mięsie, fasoli i grochu);
  • jod oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (znajdziesz je w oliwie oraz tłustych rybach morskich).

Sprawdź też:
Redakcja poleca: Przepis na chłodnik z kiełkami
Chłodnik to idealny pomysł na orzeźwiający obiad, zwłaszcza, że jest szybki, smaczny i prosty do przyrządzenia.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 9 głosy

Zobacz także

Popularne tematy