GRY
 
 

Ogórki kwaszone

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

alergie krzyżowe, ogórki, alergia na ogórki, uczulenie na ogórki, alergeny krzyżowe, alergia pokarmowa, alergia u dziecka
fot. Fotolia

Składniki

  • 2 kg małych ogórków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki kopru nasiennego,
  • 1/2 korzenia chrzanu,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 2 litry wody,
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 4 słoiki 1 l.

Przygotowanie

Ogórki (najlepsze są takie z białymi końcówkami) umyj, ułóż ścisło w słoikach. Do każdego włóż pokrojony koper, kawałki chrzanu, 1 ząbek czosnku i parę ziaren gorczycy. Z wody i soli przygotuj zalewę (woda musi przykrywać ogórki). Gorącą, ale nie wrzącą wodą zalej ogórki. Natychmiast zakręć i odstaw do ostudzenia. Po 48 godz., gdy rozpocznie się fermentacja (woda staje się mętna), ustaw słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj